Автострахування – надійний захист вашого майна та відповідальності

Promo
20.04.2022 11:07 Корисно
Мати у власності автомобіль дуже зручно. Проте необмежена свобода пересування пов’язана із багатьма ризиками. Навіть дуже обережні водії можуть потрапити у ДТП за незалежних від них обставин, автівку можуть викрасти, пошкодити на майданчику для стоянки, також майну загрожують фактори довкілля – падіння предметів чи повені.

Збитки, що можуть бути завдані автотранспорту та його пасажирам покриває автострахування. Застрахувавши своє майно та відповідальність перед третіми особами, власник транспортного засобу убезпечить себе від ризику значних фінансових втрат.

Які існують різновиди автострахування

В Україні страхування автомобілів може бути добровільним та загальнообов’язковим. Базовим полісом, який мають купувати усі власники автотранспорту є ОСЦПВ або автоцивілка. Він передбачає страхування відповідальності перед третіми особами. Як це діє на практиці? У разі, якщо водій скоїв ДТП та заподіяв шкоди майну та здоров’ю третіх осіб, за законодавством України він має компенсувати втрати постраждалій стороні. Відповідно до чинного поліса ОСЦПВ виплати здійснюватиме страхова компанія. При цьому враховується:

  • величина завданої шкоди;
  • розмір передбаченої договором франшизи – суми коштів, яку застрахована особа зобов’язалася відшкодувати власним коштом;
  • ліміт відповідальності страховика.

Важливо зауважити, що за договором автоцивілки передбачена лише компенсація шкоди, завданої третім особам. Винуватцю ДТП витрати на лікування, відновлення автотранспорту, оплату штрафів за порушення за полісом ОСЦПВ не компенсуються. Вартість страхування залежить від регіону реєстрації власника, типу автотранспорту, розміру франшизи та наявності пільг. 

Застрахувати автомобіль від інших фінансових ризиків дозволяє договір КАСКО. За ним застрахована особа може отримати відшкодування за умови завдання шкоди власному авто чи його викрадення. У такий спосіб власник автотранспорту може надійно захиститися від ризику фінансових втрат, перелік яких визначається в індивідуальному порядку.

Чи вигідно страхувати авто в Україні

Головною метою укладання договору страхування є фінансова безпека. Його наявність не гарантує відсутність ризиків, проте суттєво скорочує потенційні витрати, що можуть бути ними завдані. Оцінити вигоди від страхування достатньо важко, оскільки неможливо заздалегідь спрогнозувати настання страхової події. За минулий рік за полісами ОСЦПВ було відшкодовано збитки понад 173000 українських водіїв. Середній розмір компенсації становив трохи більше як 21000 грн за кожним випадком. Враховуючи вартість автоцивілки, можна зробити висновок, що відшкодування за нею у десятки разів перевищує вартість поліса.

Розмір плати за договором КАСКО залежить від вартості автівки. Авансово сплативши невелику частину її поточної вартості, власник матиме змогу на повне відшкодування зазначеної у документах суми, у яку було оцінено авто, у разі втрати транспортного засобу або компенсації вартості його відновлення при пошкодженні. Таким чином, вартість захисту автомобіля у випадку оформлення КАСКО також може виявитися в десятки разів меншою у порівнянні із завданими збитками. 

 

Теги: