Буксирувальний трос для легкового авто: види, матеріали, правила експлуатації

Promo
04.06.2021 16:50 Корисно
Жоден власник легкового автомобілю не знає, коли йому може знадобитися буксирувальний трос. Це важливий пристрій для будь-якого транспортного засобу, тому важливіше за питання його наявності є тільки дотримання правил використання. Оскільки для оснащення автомобілю можна використовувати різні види троси для буксирування.

Після ознайомлення з видами цього оснащення можна вибрати засіб для буксирування від надійного виробника, наприклад, на https://1kanat.com.ua/ua/catalog/section/tros-buksirovochniy/.

Необхідність використання буксирувального тросу

Всі, у кого є легковий автомобіль, рано чи пізно потрапляють у ситуацію, коли виникає необхідність буксирувати автівку до найближчого сервісу. Це може статися з власниками як бюджетних авто, так і машин бізнес-класу, тож наявність такого засобу важлива для кожного, в кого є автомобіль.

Звичайно, що виробники авто намагаються виготовляти надійні автівки, але рано чи пізно виробничі недоліки усе одно проявляються. Добре, якщо ці недоліки власник може виправити самостійно або звернутися до сервісного центру. Але іноді можливість самостійно доставити автівку до сервісу відсутня, тоді ці кілька тон потрібно буксувати, і наявність буксирувального пристрою у такому випадку полегшую ситуацію.

Також такий засіб допоможе у ситуації, коли автівка опиняється у ямі чи не може виїхати з заносу або кювету. Інколи може несподівано сісти акумулятор, тоді трос теж потрібен для того, щоб двигун можна було завести.

Які існують буксирувальні троси?

Вибирати трос потрібно з розрахунком його вантажопідйомності та ваги автомобілю. Більш за все на вантажопідйомність впливає матеріал, з якого вироблено трос. За цим критерієм існують кілька видів засобів:

  1. авіаційний капрон;
  2. канат;
  3. текстиль;
  4. сталь;
  5. поліпропілен.

Капрон може витримати декілька тон навантаження та вплив вологи та екстремальних температур. Ці якості визначають високу ціну таких виробів, тому і знайти їх можна не всюди.

Канат теж вважається стійким до впливу вологи, але має обмежені вантажопідйомність та термін експлуатації.

Текстиль вважається найбільш популярним варіантом, і часто текстильні стропи можна знайти у багажниках легкових автівок. До недоліків можна віднести дуже обмежену вантажопідйомність та невелику міцність.

Де тканина та канат не можуть витримати навантаження, туди приходить сталь - найміцніший та надійніший варіант. Але і в нього є свої недоліки: вразливість до корозії та висока травматичність для людини та авто.

Троси з поліпропілену дуже легкі та еластичні, тому найкраще підходять для витягування автівок з ям.

Визначаємо довжину троса

У ПДР можна знайти цей параметр, але при виборі тросу потрібно врахувати ще й габарити авто. Довжина впливає на маневреність автівки, що буксирується.

Виріб коротше за чотири метри ризикує створити аварійну ситуацію, як і виріб довжиною більш ніж шість метрів, тож для довгих машин потрібно обирати трос довжиною ближче до чотирьох метрів.

Як правильно доглядати за буксирувальним тросом?

Без дотримання правил зберігання термін використання цього засобу може значно скоротитися. Щоб не залишитися зі зламаним тросом у вразливий момент, дотримуйтеся кількох важливих правил з догляду:

  1. Зберігайте трос сухим у поліетиленовому пакеті та не допускайте його контакт з вологою, оліями и агресивними речовинами під час зберігання.
  2. Проводьте раз на півроку або частіше перевірку на ушкодження. Якщо мова йде про трос зі сталі, не забувайте регулярно його змащувати.
  3. Завжди просушуйте трос перед зберіганням.

Пам’ятайте, що від якості та цілісності цього виробу залежить безпека вашого автомобілю. Обирайте якісні троси, що відповідають стандартам якості, та дотримуйтеся правил зберігання та використання, щоб продовжити їх термін експлуатації.

Теги: