Cалати на зиму: з квасолею, рисом і цвітною капустою

17.09.2019 08:00 Корисно
фото ivona.bigmir.net фото ivona.bigmir.net

Якщо є час та овочі на городі, продовжуємо консервувати. Такі салатики можна використовувати як доповнення до основної страви або ж як самостійну закуску.

Салат з рисом і овочами на зиму


фото allwomens.ru

Знадобляться:
рис – 200 г,
помідори – 1 кг,
болгарський перець – 1 кг,
морква – 1 кг,
сіль – 2 ст. л.,
цукор – 200 г,
олія – 250 мл,
оцет (9 %) – 3–4 ст. л.

Помідори помити й перекрутити через м’ясорубку, моркву почистити й натерти на грубій тертці, перець помити, вирізати насіння, цибулю почистити і дрібно порізати. Рис попередньо відварити до напівготовності або ж залити окропом на 15 хвилин. Потім скласти всі продукти в емальовану каструлю, додати сіль, цукор, олію, перемішати й поставити на слабкий вогонь. Накрити кришкою і варити після закипання 40–50 хвилин, помішуючи, за 10 хвилин до закінчення приготування додати оцет. Додатково додавати сіль не потрібно, коли салат настоїться, він матиме більш насичений смак. Розкласти в гарячому вигляді по заздалегідь стерилізованих сухих банках, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути. Зберігати в темному місці.

З такої кількості продуктів виходить 8–9 півлітрових банок.

Салат з цвітної капусти з рисом без оцту


фото eda.ru

Знадобляться:
капуста цвітна – 1,5 кг,
помідори –1,5 кг,
морква – 0,5 кг,
болгарський перець – 2 шт.,
часник – 1–2 зубчики,
рис – 250 г,
зелень (будь-яка) – 1 пучок,
олія – 150 мл,
цукор – 1,5–2 ст. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Капусту помити, розібрати на невеликі суцвіття і бланшувати 2–3 хвилини. Помідори помити й перекрутити через м’ясорубку, часник подрібнити. Перець помити, вирізати насіння і порізати тонкими смужками, моркву почистити й натерти на грубій тертці, зелень помити і дрібно порізати, рис відварити до напівготовності. Помідорну масу вилити в каструлю, закип’ятити, додати подрібнений часник, посолити й поперчити, додати цукор, влити олію, коли закипить – додати моркву, болгарський перець і цвітну капусту, варити хвилин 10–15. Потім всипати рис і варити на слабкому вогні 30–40 хвилин. Потім розлити у заздалегідь стерилізовані сухі банки, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути. Зберігати в темному місці.

Салат «Фасолька»


фото povarenok.ru

Цей салат можна використовувати і як гарнір, і як повноцінний обід на роботу, і як доповнення до бульйону – тоді виходить дуже смачний квасолевий суп. Загалом, використовувати можна як завгодно й куди завгодно – він універсальний. Із зазначеної кількості продуктів виходить приблизно 14 півлітрових баночок – але для зручності кількість інгредієнтів можна зменшити і зробити половину порції за один раз.

Знадобляться:
квасоля (червона або біла, велика) – 6 склянок,
морква – 1 кг,
перець болгарський – 1 кг,
цибуля ріпчаста – 1 кг,
помідори – 3 кг,
сіль – 2 ст. л.,
цукор – 100–200 г,
оцет (9 %) – 80 мл,
олія – 200 мл.

Квасолю промити і заздалегідь замочити у воді на кілька годин, потім відварити до готовності. Цибулю почистити і дрібно порізати, моркву почистити й натерти на грубій тертці, викласти у велику каструлю з товстим дном і обсмажити на олії на слабкому вогні до м’якості. Помідори помити й порізати скибочками, болгарський перець помити, вирізати насіння і порізати соломкою. Коли морква й цибуля будуть готові, додати до них порізані помідори та перець, цукор, сіль, оцет, перемішати, потім у кінці додати квасолю, знову перемішати й тушкувати все разом на найменшому вогні протягом години. Поки салат готується, можна простерилізувати банки і кришки. Потім розкласти салат у підготовлені сухі банки, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути.

Салат з баклажанами, квасолею і часником


фото russianfood.com

Знадобляться:
баклажани – 2 кг,
помідори – 1,5 кг,
болгарський перець – 0,5 кг,
морква – 0,5 кг,
часник – 200 г,
квасоля (біла) – 500 г,
олія – 350 мл,
оцет (9 %) – 100 мл,
сіль (з верхом) – 2 ст. л.,
цукор – склянка.

Квасолю заздалегідь замочити на ніч у холодній воді, потім відварити до готовності. Болгарський перець помити, вирізати насіння, порізати квадратиками. Помідори помити, перекрутити через м’ясорубку разом з часником, моркву почистити й натерти на грубій тертці. Баклажани помити й порізати великими кубиками, можна попередньо замочити в солоній воді, щоб не гірчили. Вилити помідорну масу в каструлю, поставити на середній вогонь і довести до кипіння, як закипить – додати сіль, цукор, оцет і олію. Потім по черзі додати: моркву, як закипить маса – болгарський перець, знову закипить – баклажани, така послідовність дасть овочам можливість пустити сік, щоб було більше рідини. Після баклажанів проварити всі овочі на середньому вогні 30 хвилин, потім додати квасолю, перемішати й варити після закипання ще 20 хвилин. Потім салат вимкнути й розкласти в заздалегідь стерилізовані банки, закатати, перевернути, укутати й дати охолонути.