Час готувати насіння

06.01.2020 08:00 Корисно
Фото: intex-press.by Фото: intex-press.by
У січні господар готується до нового сезону. З чого почати? Звичайно, з планування й перевірки наявних ресурсів. І в першу чергу це стосується насіння. Можна використовувати торічне чи обов’язково купувати нове? А якщо купувати, то яке? Саме про це ми й поговоримо.

Перевіримо запаси

Добрий господар копійку береже. І якщо десь у шухляді знайшлися торічні залишки насіння, він двічі подумає, перш ніж купувати нове. А чи варто воно того? Адже головне — не зекономити на насінні, а зібрати добрий урожай. А він залежить і від якості насіння, від строку його збереження і схожості.

На схожість насіння впливають не тільки умови, в яких воно вирощене й зібране, а й умови та час його зберігання і передпосівної обробки.

Як же правильно це робити, щоб отримати максимальний урожай?

Фото: supersadovnik.ru

Насіння не можна зберігати в поліетиленових пакетах. Протипоказано тримати його на холоді, якщо ж цього не уникнути, то слід протягом місяця прогрівати насіння при температурі близько 30 °C. Найкраще місце для зберігання насіння в квартирі — внизу, близько до підлоги, у нижніх ящиках, але осторонь обігрівальних приладів.

Для висівання коренеплодів, капусти й цибулі краще використовувати торішнє насіння. У цьому випадку рослини будуть більшими й життєздатнішими, рослини будуть менш схильними до стрілкування, цвітіння нарощуватимуть більшу масу. Та й схожість у такого насіння краща. А ось огірки, кабачки, гарбузи потрібно сіяти насінням дворічної давності. До речі, з однорічного насіння виростають огірки, які дають багато чоловічих квітів (пустоцвітів), тому й рекомендується використовувати 2–3-річне насіння або ж прогрівати його перед посівом.

Швидше за інші культури втрачають схожість пастернак і цибуля-чорнушка. У моркви й селери схожість не така вже й висока і зберігається недовго. В огірків, томатів, капусти та гарбуза «активність» насіння зменшується незначно. А ось насіння томатів при правильному зберіганні не зменшує схожості до 6–8 років. Загальна закономірність — чим дрібніше насіння, тим довше воно зберігає свою кондицію.

До речі, насіння, яке зберігалося більш за оптимальний термін, хоча й має гіршу схожість, не є непридатним для висаджування. Ось тільки чим старіше насіння – тим плодючіша рослина, але, на жаль, і слабкіша. Тобто, в екстремальних умовах рослини «програмуються» на більшу кількість плодів.

 

Висіваємо насіння на... папір

Господар, який уже визначився із насінням, може починати їхнє передпосадкове підготування. Один із таких заходів, який варто здійснювати саме взимку, коли іншої роботи у городника не так уже й багато — висівання насіння на папір. Роботу можна проводити довгими вечорами, сидячи за столом. А навесні завдяки цьому способу заощаджується дорогоцінний час для інших робіт.

Цей простий і доступний прийом вартий особливої уваги. Він скорочує витрату насіння, дозволяє раніше провести посів холодостійких рослин, які при цьому швидше ростуть. До того ж відпадає необхідність проріджування посівів.

Суть висіву на папері полягає в тому, що підготовлене знезаражене насіння наклеюють на стрічку з легкозволожуваного паперу. На папір наносять смужки клейстеру з пшеничного або картопляного борошна (можна використовувати також канцелярський чи казеїновий клей) і за допомогою сірника розміщують на них в рядок насіння.

Фото agrognom.ru

Відстань між насінинами залежить від виду рослин: для моркви, петрушки, редиски – 5 см; для буряка столового, ріпи — 8–10 см; для редьки літньої — 6, зимової — 13 см; салату головчастого — 20, листового — 2 см; кропу — 1 см; шпинату, цибулі-чорнушки на зелень — 3, на ріпку — 5–8 см. Для полегшення роботи на папір заздалегідь наносять олівцем позначки, що відповідають зазначеним відстаням. Стрічкам з насінням дають просохнути, надписують на них назву висіюваної культури й сорту, згортають у нещільний рулончик і скріплюють ниткою. Зберігають їх до висіву в сухому приміщенні, оберігаючи від мишей.

 

Визначаємося з купівлею

Але не всі мають запаси насіння. Тим, у кого їх немає, доведеться вирушати за посівним матеріалом до магазину або на базар. Що і як там купувати?

Фото: plus48.by

Насамперед, слід визначитися, що саме потрібно сіяти: сорти чи гібриди? І ті, і інші мають свої переваги. Що вибрати, залежить від намірів городника. Якщо наступного року планується висівати своє насіння, то краще купувати сорти, бо їхнє насіння протягом тривалого часу зберігає властивості й особливості даного сорту. Без зайвого клопоту можна зібрати посівний матеріал із таких культур: томат, баклажан, перець, горох, квасоля, салат, кріп. Якщо ж на меті — отримати більший урожай, то краще придбати гібриди. Є хибна думка, що гібриди не дають насіння. Це не так, насіння вони дають, але таке, що не зберігає властивостей своїх «батьків» — у гібридах не закріплені цінні господарчі якості, які саме й приваблюють городників. Наступного року з такого насіння може вирости все, що завгодно, тільки не те, на що сподіваєшся, і тому насіння гібридів потрібно буде купувати знову і знову.

На пакетиках з насінням гібридів можна знайти маркування F-1 або F-2. Перше означає, що перед вами гібрид першого порядку, тобто насіння, отримане безпосередньо від схрещування рослин різних сортів. F-2 — це вже другий порядок. Це таке насіння, у якого сортові рослини були «бабусею» і «дідусем».

 

Як цукерочка

Про «паперове» висаджування насіння вже йшлося раніше. Але й виробники дбають — чи то про городників, чи то про збільшення продажів. Байдуже — незалежно від намірів, це полегшує працю на землі. Йдеться про «передпродажну підготовку» — гранулювання (дражування) насіння. Його покривають захисно-живильною оболонкою, при цьому воно збільшується в розмірах, набуваючи овальної форми, дуже зручної для посіву, і стає схожим на яскраві цукерки — драже. Крім того, насіння відразу забезпечується початковою порцією поживних елементів і захищається від хвороб.

Дражуванню підлягає насіння дуже дрібне, таке, з якими важко працювати — наприклад, салату, петрушки, моркви, цибулі, селери. Перший етап дражування — протруювання фунгіцидами (речовинами, що захищають насіння від різні хвороб). Другий — обволікання насіння дражувальною сумішшю, яка містить живильні речовини й захисні речовини.

Насіння-драже не треба замочувати перед посадкою, але висівати його слід у добре зволожений ґрунт. При недостатній вологості воно просто не зійде – захисна оболонка не зможе розчинитися, і сім’я залишиться сухим.

Ще один вид передпосадкової підготовки — інкрустування.

Фото: sotki.ru

Інкрустоване насіння — це насіння, оброблене росторегулювальними речовинами. На відміну від дражованого, інкрустоване насіння залишається майже натуральної величини.