Чим небезпечне підживлення органікою

27.02.2019 10:20 Корисно
Фото: ooogumat.com.ua Фото: ooogumat.com.ua
Навесні саме починається розвиток рослинних культур — і багаторічних, і тих, які тільки-но висадили. Тому вони максимально вбирають з ґрунту поживні елементи і речовини. І якщо земля виснажена або просто «бідна», це позначається на віддачі рослин.

 

Звичайно, ґрунту навесні потрібні мінеральні добрива. Але це не означає, що слід відмовитися від внесення віками перевіреної органіки. Але робити це слід розумно, враховуючи всі наслідки. От про них і поговоримо.

Дехто починає удобрювати ділянку дуже рано, поверх снігу. Але ефективність такого методу невисока, адже разом з талим снігом внесені речовини можуть легко «поплисти» з ділянки, і тоді буде незрозуміло — отримала земля потрібні поживні речовини чи слід ще її підживити. А надлишок поживних речовин не менш небезпечний, ніж їх нестача.

Якщо у ґрунті надлишок органічних добрив тваринного походження (перегною, гною, гуміну), молоді рослини уражаються грибком. Ознаки цього недугу: на рослині з’являється велика кількість жовтих і бурих листків, темніють стебла, утворюється світлий нальот на нижній частині рослини та ґрунті навколо неї.

Грибок вражає рослини безпосередньо із землі, його спори напряму проникають у кореневу систему, поступово уражаючи всю рослина цілком. Розсада помідорів, перців і баклажанів, висаджена у відкритий ґрунт, найбільш схильна до такого зараження.

Щоб унеможливити подібну неприємність, удобрювати навесні ґрунт органікою потрібно помірно. Навесні слід віддати перевагу більш «сухим» поживним речовинам, щоб уникнути будь-яких гнильних процесів у землі. Адже вологи в землі і так вистачає, рівень ґрунтових вод, завдяки нещодавньому сніготаненню, ще дуже високий. І унеможливити розвитку грибку на грядках, призначених для висаджування розсади, можна, якщо на початку травня внести в землю помірну кількість сухого перегною і нейтралізувати ґрунт доломітовим борошном, змішаним з деревною золою у пропорції 1:1.

Якщо розсада таки зазнала грибкового ураження, можна спробувати врятувати її, знявши з грядки верхній шар ґрунту і припудривши землю золою. Полив треба на певний час припинити, щоб не створювати сприятливе середовище для збудників хвороби, і згодом замульчувати грядку прожареним річковим піском.

Ще одне застереження щодо удобрення органічними засобами: не можна використовувати для підживлення свіжий гній. Річ у тому, що коли гній потрапляє у вологий і теплий ґрунт, він активно починає розкладатися, у результаті чого виділяється тепло. Через це весь урожай може просто «згоріти». Саме тому гній у свіжому вигляді використовується тільки як добриво тоді, коли культури вже зміцніли, та й то при цьому його розводять у воді — і лише тоді поливають міжряддя. Також можна спочатку висушити гній, а потім розсипати його між рядками тонким шаром.