Чистотіл: лікувальні властивості та протипоказання

28.05.2019 09:30 Корисно
фото nastroenie.plus фото nastroenie.plus
Цю багаторічну рослину можна зустріти і на садових ділянках, і на лісових галявинах. А про її лікувальні властивості людям було відомо ще за часів Київської Русі.

Найбільша користь чистотілу — під час його цвітіння, із середини травня і до кінця червня. У цей період можна не тільки використовувати сік свіжозрізаної рослини, а й заготовлювати листя, а от коріння чистотілу зазвичай заготовляють восени. Цілющі властивості в сушеному вигляді рослина зберігає ще протягом трьох років, довше зберігати чистотіл недоречно.

Чистотіл як лікарський засіб

На Русі чистотіл активно застосовували для лікування жовтяниці (за що він навіть отримав назву «жовтушник»), лікували мозолі, прищі, висипання на шкірі, грибок, виводили бородавки. Маленьких дітей купали у відварі чистотілу, щоб позбутися корости й золотухи, а дівчата за допомогою цієї рослини виводили веснянки. У селах щоліта заготовляли спиртовий або водний настій чистотілу й використовували його як дезінфікуючий і бактерицидний засіб. Також настої на основі чистотілу мають жовчогінну та болезаспокійливу дію, тому їх можна використовувати в лікуванні хронічного гепатиту, холециститу, жовчнокам’яної хвороби.
Але не варто забувати, що чисто­тіл — рослина отруйна, якою за неправильного використання можна отруїтися, у народі за це його прозвали відьминою травою. При зовнішньому застосуванні соку (в разі передозування або підвищеної чутливості шкіри) можливі подразнення і навіть опіки на шкірі, а вживання всередину препаратів чистотілу здатне викликати більш серйозні наслідки — приміром, алкалоїди, що містяться в рослині, можуть стати причиною паралічу центральної нервової системи або навіть зупинки серця.


фото ivona.bigmir.net

Рецепти народної медицини

Сік з чистотілу. Незамінний при алергічній реакції на йод, не подразнює ранку, чудовий антисептичний засіб. Молоді рослини викопати із землі разом з корінням, помити. Коріння, стебла, листя і квітки дрібно порізати і пропустити через м’ясорубку. Потім поставити у прохолодне місце (але не в холодильник). Через 3–5 днів сік забродить, тому потрібно відкрити кришку, випустити газ і знову закупорити банки. І так слід робити кожні 2–3 дні, доти, поки бродіння не припиниться. Готовий сік потрібно зберігати у прохолодному місці в щільно закритих банках, він не втратить своїх цілющих якостей протягом 2–3 років.
Мазь від бородавок, мозолів і натоптенів можна використовувати в лікуванні екземи, діатезу або псоріазу. А ще цей засіб добре відбілює шкіру, усуваючи веснянки та пігментацію. Для приготування мазі знадобиться свіжий сік чистотілу і вазелін у пропорції 1:4 (1 частина соку і 4 частини вазеліну). Зберігати мазь у холодильнику не більше ніж два роки.

Протипоказання

Чистотіл краще не приймати тим, хто має чітко виражену алергію на трави, страждає на стенокардію, напади епілепсії, астму, неврологічні захворювання, захворювання серцево-судинної системи, психічні розлади, виразкові захворювання шлунка, вагітним і жінкам, що годують, а також дітям.
Разом з чистотілом не можна приймати всередину інші лікарські рослини. А щоб уникнути небажаних реакцій, перед використанням чистотілу слід проконсультуватися в терапевта.