Чи можна вилікувати алкоголізм

Promo
26.07.2022 18:00 Корисно
Це захворювання – справжня чума ХХI сторіччя: воно є причиною 4 % усіх смертей у світі. Лікування від алкоголізму потребує 140 мільйонів людей, з них в Україні – 1 мільйон.

«Викрадач розуму» – так називали алкоголь з давніх часів. Дійсно, у стані сп'яніння людина перестає бути  собою; спочатку – тільки під час вживання алкоголю, а згодом, коли розвивається певний ступінь алкогольної залежності, людина змінюється повністю, бо алкоголь руйнує і фізичне здоров'я, і розум, і психіку. Від тієї людини, яку колись знали оточуючі, не залишається геть нічого – навіть зовнішній вигляд.

Про страждання рідних та близьких, про горе матерів і жінок, про жахи дитинства з батьком-алкоголіком або п'яничкою-матір'ю годі й говорити. Все, про що благають, на що сподіваються рідні та близькі алкоголіка – це вилікувати його від хвороби. У відчаї вони шукають допомогу: кидаються до ворожок, шукають народні методи, сподіваються на чудодійні краплі або пігулки, які раз і назавжди врятують близьку людину від алкогольного лиха.
Але треба знати, що всі ці методи або не діють (алкоголік знову починає пити), або дуже й дуже небезпечні, бо завдають непоправної шкоди організму. Тільки кваліфіковане  лікування алкоголізму  дозволить отримати результат.

Пияцтво чи алкоголізм: як розрізнити

Часто-густо від людини доводиться чути: «Усі випивають – я і випиваю, то чому ж я алкоголік, а інші – ні?» або «Ось сусід наш 20 років без чарки за вечерю не сідає, так що ж він – алкоголік?». Слід пам'ятати, що алкоголізм – хвороба підступна, хтось може все життя вживати спиртні напої і не захворіти, а хтось за 7-10 років стає залежним від алкоголю.  

Симптоми алкоголізму

  •   Наявність запоїв
  •  Відсутність нудоти або блювання при «передозі»
  •  Наявність похмільного синдрому
  •  Зміна в зовнішньому вигляді: набрякле обличчя, жовті склери, в'яла шкіра
  •  Зміна в поведінці: агресивність, дратівливість
  •  Втрата будь-яких інтересів, окрім алкоголю
  •  Неможливість контролювати себе та обмежити кількість алкоголю під час вживання
  •  Проблеми вдома та на роботі через вживання алкоголю
  •  Вживання алкоголю при керуванні автівкою або в інших небезпечних для життя ситуаціях

Умови та етапи лікування алкоголізму

Є дві важливі речі, які повинен знати кожний, хто стикається з проблемою алкоголізму:

1. Алкоголізм – це хронічна, тобто невиліковна хвороба. Для того, щоб людина перестала деградувати та почала відновлюватися, потрібна повна відмова від вживання алкоголю – тобто не вживати ніколи і ні краплини.

2.  Потрібна добровільна згода самого алкоголіка. Жодна кваліфікована медична клініка не візьметься за лікування людини, яка не усвідомила свого стану та необхідність лікування. Власне, це і є першим кроком до лікування.

 Етапи лікування

– Прийняття проблеми – пацієнт згоден на допомогу та усвідомлює її необхідність.

– Детоксикація, тобто усунення гострого абстинентного синдрому, який виникає внаслідок відмови від алкоголю.

– Тривала психологічна реабілітація, яка має на меті довести до ладу розум та емоції, щоб досягти тверезості та зберегти її.  

– Повернення соціальних зв’язків, щоб відновити те життя, яке було до хвороби.

– Підтримувальний етап – необхідний, щоб людина уникнула зриву.

На кожному етапі вкрай важливо, щоб людину підтримували її близькі та рідні, які повинні усвідомити всю підступність хвороби на ім'я «алкоголізм» та мають діяти разом з лікарями.

Автор: Інна Можейко