Чи треба приймати антибіотики, коли болить горло?

Promo
16.06.2022 16:40 Корисно
Якими препаратами лікувати горло та коли починати прийом ліків.

Поширена точка зору, що при будь-якій інфекції треба приймати антибіотики. Тож при перших ознаках дискомфорту у горлі людина йде до аптеки, щоб придбати саме антибіотики та скоріше одужати. Справа в тому, що інфекції бувають двох видів: вірусні та бактеріальні. Антибіотики, зокрема, Аугментин, легко впораються з бактеріями, але проти вірусів вони неефективні. Якими препаратами лікувати горло та коли починати прийом ліків, визначає лікар.

Різниця між бактеріальною та вірусною інфекцією горла

Визначити причину болю в горлі самостійно вкрай важко, бо симптоми бактеріальної та вірусної інфекції схожі. Це біль, відчуття наждачного паперу в горлі, підвищення температури, слабкість. Способи передачі інфекції – теж спільні. Це зараження повітряно-крапельним шляхом, через близький контакт із хворою людиною. І бактерії, і віруси здатні деякий час жити на зовнішніх поверхнях, тож заразитися можна, торкнувшись ручки двері після того, як це зробив хворий.

Попри східні риси, лікар після обстеження легко побачить різницю, тому що механізми розвитку обох видів інфекцій – різні, та й симптоми дещо відрізняються, якщо придивитися до них ретельно:

  • У вірусів коротший інкубаційний період. Тож, якщо перші ознаки недугу з’явилися сьогодні, то вірус «розквітне» вже за три дні, а бактеріальна інфекція проявить себе через тиждень або два.
  • При вірусному захворюванні все симптоми проявляються майже одночасно. Тобто вранці заболіло горло, ввечері піднялася температура, почалася лихоманка. Якщо хвороба спричинена бактеріями, прояви симптомів розтягнуті в часі.
  • При вірусі важко визначити, що є причиною поганого самопочуття. Пацієнт скаржиться, що в нього «болить все»: і ковтати важко, і у грудях ломить, і суглоби викручує. При бактеріальній інфекції симптоми локальні. Зокрема, при ангіні болить саме горло, ані в бронхах, ані в легенях неприємних відчуттів немає. При тонзиліті відчутно запалена задня стінка горла, проблем з диханням не спостерігається.
  • Більшість вірусів «чіпляється» до людей випадковим чином. Бактерії обирають людей з ослабленим імунітетом.

Неспеціалісти плутають бактеріальні та вірусні інфекції ще й тому, що часто після лікування вірусу людина стає жертвою вторинної бактеріальної інфекції. Внаслідок прийому противірусних препаратів організм слабшає, імунна система дає збій, тож людина стає вразливою до бактерій. В таких випадках лікар рекомендує купити «Аугментин» чи інший антибактеріальний препарат та продовжити курс лікування до повного одужання.

Лікування інфекцій горла

Схема є стандартною: вплив на причину захворювання здійснюється локально, на уражений орган, та системно, на організм в цілому. При бактеріальному захворюванні горла призначають:

  • антисептики, зокрема стрептоцид, таблетки чи льодяники з хлоргексидином – вони пригнічують життєдіяльність бактерій та здатні вилікувати хворобу самостійно на початковому етапі;
  • антибіотики системної дії, зокрема, вироблені на основі пеніциліну, здатні порушувати метаболізм бактерій, руйнувати стінки клітин, внаслідок чого збудник захворювання гине.

Вірусні інфекції горла лікують за такою ж схемою, як бактеріальні, тільки основою терапії виступають противірусні та нестероїдні протизапальні препарати, зокрема, «Стрепсілс», «Налгезін». Використовуються також комплексні засоби, які мають противірусний та антисептичний ефект.