Смалець застосовують не тільки в кулінарії

30.11.2018 08:15 Корисно
Фото: kuchniapolska.by Фото: kuchniapolska.by
Оминемо нашою увагою таких поважних тварин, як борсук, гусак чи звичайнісінька корова. У них теж є нутряний жир, але коли ми кажемо смалець — зазвичай маємо на увазі саме свинячий. Тож про нього й поговоримо — не про звичну кулінарію, а про всіляке інше.

Користь беззаперечна

Нутряний свинячий жир, з якого витоплюють смалець, корисний як для дорослих, так і для дітей, про що багато хто навіть не здогадується. Тому розглянемо його властивості детальніше.

У ньому порівняно мало холестерину, велика кількість якого може завдати шкоди здоров’ю людини. Натомість є арахідонова кислота з класу омега-6 жирних кислот. Речовина з такою складною назвою корисна для мозку і здатна підвищувати розумову активність. Крім того, корисна для тих, хто страждає від гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.

Ще одна позитивна якість: вміст вітамінів A, K, E і D. Ці поживні елементи організм людини може отримувати в потрібній кількості тільки у складі їжі. Нагадаємо, для чого вони потрібні організму.

A — покращує стан нігтів, волосся та шкіри, допомагає організму боротися з різними інфекціями.

E — омолоджує організм, запобігаючи його старінню, зміцнює серцево-судинну систему, бере участь у засвоєнні вітаміну A.

K — впливає на ступінь всмоктування кальцію, відіграє важливу роль у процесах кровотворення, впливає на згортання крові.

D — бореться з депресією, корелює рівень кальцію і глюкози у крові, знижує ризик ракових захворювань, зміцнює імунітет, бере участь у формуванні кісток і зубів.

Завдяки своєму складу нутряний свинячий жир відмінно справляється з авітамінозом.

Фото: eda-mira.ru

Тож і виходить, що вживання в їжу цього продукту насамперед є відмінним профілактичним засобом від безлічі недуг.

 

У лікуванні

У народній медицині такий жир застосовують частіше як зовнішній засіб, найчастіше — для приготування компресів. Він чудово впорається з легкими застудами, кашлем і хронічним бронхітом. Крім того, смалець використовують для лікування подагри і хвороб суглобів.

Фото: heaclub.ru 

Звичайно, є і деякі особливості застосування. Так, при застуді можна розтирати грудну клітку, спину і стопи; головне — щоб не було високої температури. Щодо конкретних рецептів, то пропонуємо далі два — для зовнішнього і для внутрішнього (можливе й таке!) використання.

Мазь для розтирання. Взяти 50 г смальцю, додати 2 ст. л. горілки і ретельно перемішати. Отриманою сумішшю натерти груди, покласти зверху для утеплення компрес з марлі, складеної в декілька шарів, або махрового рушника, надіти теплу сорочку.

Для лікування гострої і хронічної пневмонії. Взяти 1 ст. л. нутряного свинячого жиру, 1 ст. л. вершкового масла (свіжого), 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. какао. Нутряк попередньо розтопити на водяній бані. Усі компоненти перемішати, отриману масу перекласти у скляний посуд і зберігайте в холодильнику. Вживати засіб потрібно щодня, вранці і ввечері. Для цього слід закип’ятити склянку молока, додати в нього 1 ст. л. суміші й пити в теплому вигляді., а також в сучасній косметології.

 

У косметології

Властивість нутряку не втрачати свою біологічну цінність після нагрівання дозволяє використовувати його для приготування різних мазей і кремів, що підтримують і поліпшують красу шкіри. За деякими біохімічними властивостями цей продукт схожий з людським жиром, тому шкіра доволі швидко його вбирає. При цьому нутряк не «забиває» шкіру, дозволяючи їй дихати, і легко змивається.

Фото: eda-land.ru

А ще нутряк легко змішується з будь-якими іншими видами жирів, з водними розчинами, спиртами, смолою, гліцерином і лікарськими препаратами, тож на його основі можна приготувати величезну кількість засобів з догляду за шкірою. Приміром, мазь для «порцелянової» шкіри.

Взяти капусту, відокремити від неї білі листки, розташовані ближче до качана. Прокрутити їх через м’ясорубку разом з нутряком (взяти в рівних пропорціях). Отримана суміш за своєю консистенцією має нагадувати негусту сметану. Нанести мазь на попередньо очищене обличчя і полежати з нею протягом 10 хвилин. Потім змийте її теплою водою. Після процедури шкіра стане рівною, гладкою і білою. Але зауважимо: після застосування цієї мазі не рекомендується відразу виходити на вулицю.

Готуючи мазі зі смальцем, слід пам’ятати, що вони головним чином призначені для живлення та лікування сухої і нормальної, але схильної до сухості, шкіри. Жирна шкіра, яка характеризується надмірним виділенням шкірного сала, мазей на смальці не потребує.

 

У господарстві

Смальцем змащують різні рухливі частини: колеса на возі, петлі на хвіртці тощо, або ж скрипучі дошки підлоги.

Смальцем змащують капкани, рибальські гачки, мишоловки, щоб не відлякували механічними запахами.

Фото: zaktv.cz 

Для запобігання іржавінню металу змащують інструменти.

У смальці розжарюють ножі, коси, серпи.

Смальцем заряджають всілякі лампади, що використовують для освітлення.

Смалець нарівні з берестом використовують для розпалювання печей.

Смалець додають у їжу тваринам, особливо собакам.