Державні закупівлі: інструкція з користування майданчиком Zakupki.Prom

Promo
09.08.2021 10:03 Корисно
Фото: e-commerce.com.ua Фото: e-commerce.com.ua
Цьогоріч електронній системі публічних закупівель ProZorro виповнилося п’ять років. У цій статті ми коротко розглянемо, що таке державні публічні закупівлі, яких видів вони бувають та відмінності між ними. 

Якщо замислитися, то багато з того, що нас оточує, було придбано державою. Електроенергія, автомобільні дороги, продукти харчування в школах, зелені насадження та лавочки в парках відпочинку… Цей перелік можна продовжувати та продовжувати. 

Власне державні закупівлі для того й потрібні, щоб держава мала можливість завчасно придбати необхідні товари, послуги та роботи. Важливе значення також має економія бюджетних коштів та чесність і відкритість самого процесу закупівель. 

Види та відмінності державних закупівель 

Для того, щоб було простіше, розберемо декілька прикладів. 

Якщо державному університету потрібен капітальний ремонт, який коштує 2 млн грн, то в такому разі оголошується процедура, яка називається відкриті торги. 

Якщо тому ж університету потрібно придбати нові принтери вартістю 75 тис. грн, тоді оголошується спрощена закупівля. 

А тепер уявіть таку ситуацію. Навчальний заклад потребує зовнішнього утеплення стін. Мова йде про підвищення ефективності використання енергоресурсів, тому у цьому випадку може оголошуватися закупівля енергосервісу.  

Крім вищезазначених закупівель, буває ще допорогова закупівля, рамкова угода, конкурентний діалог, закупівля для потреб оборони тощо. 

Коли використовувати той чи інший вид закупівлі, чітко регламентує Закон України “Про публічні закупівлі”. Загалом основним критерієм вибору є бюджет закупівлі.  

Реєстрація на майданчику Zakupki.Prom

Торговельні майданчики, які підключені до Prozorro, - це важливий та невід'ємний елемент системи публічних закупівель. Адже державне підприємство "ПРОЗОРРО" адмініструє електронну систему, а надають доступ до оголошення закупівель (чи подання пропозицій) саме торговельні майданчики. 

Тому перш ніж оголосити закупівлю, необхідно зареєструватися на одному із майданчиків (наприклад, Zakupki.Prom). Це безкоштовно та займає буквально одну-дві хвилини.  

Як користуватися майданчиком

Після реєстрації ви отримуєте доступ до особистого кабінету. Це ваш робочий простір для роботи із закупівлями. На майданчику Zakupki.Prom він організований таким чином, щоб замовники могли легко та комфортно оголошувати публічні закупівлі. 

Також тут є окремий розділ з інструкціями. Вони допоможуть швидко розібратися у тому чи іншому питанні. А якщо все ж таки щось залишилось незрозумілим, ви завжди можете звернутися до експертів майданчика за консультацією. До речі, вони періодично проводять навчальні вебінари, де розбирають найважливіші аспекти публічних закупівель. 

Найшвидший спосіб розібратися, як користуватися майданчиком, - це практика. Спочатку багато чого може здаватися незрозумілим, але з досвідом більшість запитань зникає.   

Отже, державні закупівлі - одна з найважливіших сфер, яка забезпечує життєдіяльність держави та населення.