Ідеї садових альтанок

05.05.2019 09:20 Корисно
Фото: classpic.ru Фото: classpic.ru
У теплу пору року не хочеться зайвий раз заходити до хати, так би й жив ось тут, серед дерев і квітів... Ну, жив би чи ні — а обладнати альтанку, де можна посидіти, помилуватися краєвидами, поспілкуватися з цікавими людьми та й просто повечеряти на свіжому повітрі, цілком реально.

Трохи усамітнимося

Куточок відпочинку непогано було б відгородити, сховавши, наприклад, не дуже мальовничі господарські будівлі, та й від цікавості сусідів сховатися не завадить.

Для створення затишної альтанки найкраще підійде суцільна дерев’яна стінка. Її утворюють чотири секції з дерева. Бокові дві можуть бути ґратчастими, щоб у спеку створювався додатковий протяг. Стінку декорують виткими рослинами. Для благоустрою самої території краще за все використати дерев’яний настил-підлогу, котрий ідеально впишеться в загальну стилістику. З боків добре висадити квітучі кущі — півонії або троянди. На «підлозі» цілком доречними будуть столик і стільці або шезлонг. Тут же можна установити контейнери або вазони з квітами, а суцільну стінку прикрасити підвісними кошичками.

Фото: reins.com.ua

Затишніший і «наближений до природи» варіант — з дерев’яними ґратками між деревами. Така конструкція дозволяє чергувати високі дерева й захисну ґратку. Якщо дерева не плодові і виконують виключно декоративну функцію, то крони можна обрізати, надати їм кулясту форму, і місце відпочинку матиме ще ефектніший вигляд.

У цьому разі для облаштування зони відпочинку більш доречним буде вимощування. Трохи поодаль можна висадити середньо- та низькорослі квіти. Причому перевагу слід віддати однорічникам, оскільки вони цвістимуть усе літо, а їхня коренева система достатньо легко пристосується до сусідства з деревами. Мангал на такій ділянці краще не установлювати — через близькість дерев’яних ґраток. Крім того, від диму листя на деревах може пожухнути.

Секції з живої огорожі і ґраток — цікавіший варіант.

Чергування секцій з живої огорожі висотою в людський зріст і ґраток дозволяє сховатися від нескромних поглядів і при цьому бачити сад. Щоб гармонійно пов’язати секційну стінку із садом, удовж неї можна утворити невисокий бордюр з багаторічників. Загальний стиль такого куточку передбачає наявність газону. У цьому теж є свої плюси: не доведеться додатково витрачати сили й сімейний бюджет на вимощування. Таке місце ідеально годиться для приготування шашлику або барбекю. Єдина порада — це установити стаціонарний стіл, щоб він не хитався, оскільки ґрунтова підлога не може бути достатньо рівною й твердою.

 

Майже зі старих часів

Для облаштування місця для відпочинку, котре ще захищатиме від вітру та сторонніх поглядів, також можна використовувати перголи. Їх можна розташувати в будь-якому куточку саду.

Фото: umods.ru

Для прикладу, якщо є жива огорожа замість традиційного паркана із штахетника, можна облаштувати затишне місце, спорудивши своєрідну альтанку. Дах і бокові стінки утворюють перголи, а задню — жива огорожа. Посаджені поруч виткі рослини оплітатимуть перголу, утворюючи зелений квітучий шатер. Для більшої декоративності землю краще вимостити камінням. Така альтанка буде чудовим завершенням садової доріжки.

Чудовим варіантом маленької оази є металева альтанка. Це відкрита металева, найчастіше ажурна конструкція. Виткі рослини доволі швидко її оплітають. Незамінною в таких випадках є жимолость, котра вечорами, коли настає час відпочинку, випромінює чудовий аромат. Для створення «живої» альтанки чудово підійде і класика — виткі троянди. Але щоб повністю обвити альтанку, їм знадобиться декілька років, та й доглядати їх трохи складніше. Утім, ці рослини у відповідь нагородять власника саду за терпіння і сповнять його куточок чарівним ароматом і романтикою.

А поки троянди ростуть, можна використати клематис, ломиніс або плющ. До речі, менш романтичною альтернативою трояндам є виткий паслін: він за одне літо обплете і прикрасить білими квітками всю альтанку. Паслін вирощують у горщиках. Навесні їх розставляють навколо альтанки, восени вирослі пагони обрізують, а горщики на зиму переносять у будинок.

Зсередини альтанку можна облаштувати за своїм смаком: вимостити або посипати дрібним гравієм, поставити крісла для відпочинку або невеликий столик і стільці для романтичної вечері у затінку троянд. А можна вдовж протилежної від входу стінки поставити стаціонарну напівкруглу лаву. Основу краще викласти з цегли, а для самого сидіння використати інший матеріал (наприклад, дерево) або ж просто зшити невеличку перинку чи подушечки для сидіння, щоб відпочинок був комфортнішим.

Обладнуючи металеву альтанку, необхідно відразу ж потурбуватися про захист металу від корозії. Єдиний мінус такої конструкції — трохи сумний вигляд узимку. Втім, цей недолік надолужується влітку.

Така альтанка буде доречною на ділянці будь-якого стилю.

Вигадливішою, але в той же час оригінальною, є варіант відкритої плетеної альтанки. З молодих гнучких гілочок верби, маючи хоча б мінімальні навички, можна сплести стінки й купол альтанки. Можливість такого будівельного матеріалу є безмежною, тому й стиль, розміри та форма плетеного павільйончика залежать тільки від фантазії творця. Наприклад, замість бокових перегородок з довгих лозин можна сплести «павутиння». А якщо застромити свіжі вербові гілочки в землю на глибину 20–30 см, то вони вкореняться й перетворять альтанку на зелене шатро. До речі, таке саме шатро можуть утворити й виноград або троянди.

Фото: botanichka.ru

Територію всередині альтанки й доріжки, що ведуть до неї, можна посипати гравієм, піском або галькою. Краще, якщо стіл і стільці, установлені в альтанці, будуть дерев’яними або плетеними.

Можна обладнати відкритий навіс із дерев’яним дахом, котрий надійно захистить і від проливного дощу, і від палючого сонця. Тут також буде приємно і просто відпочити в дощову погоду, коли повітря наповнене свіжістю і співучими краплями, а навкруги — яскрава, умита дощем природа. Для більшої зручності й декоративності ділянку під навісом краще вимостити, а навколо стовпів-опор посадити виткі рослини.

 

І для практичної господині

І нарешті — найпростіший варіант, так би мовити, «їдальні на природі». Неподалік від будинку обирається ділянка, на якій установлюється стіл. Саме навкруги нього формується простір для відпочинку. Для зручності вирівнюється і покривається твердим покриттям (асфальт, бетон, плитка, гравій тощо) ґрунт. Лави чи стільці — залежить від бажання і можливостей господарів.

Фото: vm96.ru

З чого виготовляти ці меблі — знову ж таки, до господарів. Але бажано для столу використовувати матеріали, які б не боялися ані зимових морозів, ані весняних і осінніх дощів, ані літньої спеки (звичайно, якщо стільницю не знімати на холодні сезони). До того ж — щоб легко милися й витримували гарячі каструлі та сковорідки. Сучасні технології дозволяють використовувати синтетичні матеріали на кшталт текстоліту або покриття чи способи обробляння деревини, які дозволяють отримати бажані властивості майбутньої стільниці.

Неподалік від такої «меблевої композиції» слід обладнати мийку з водою — чи то буде міні-водопровід, проведений за допомогою гнучких пластикових труб або шланга, чи то просто стоятиме умивальник, у який заливатиметься вода з відра. І, звичайно ж, має бути захист від сонця й дощу. Найпростіший варіант — дах на стовпчиках. Для нього придатні як старі добре відомі матеріали, такі як шифер чи руберойд, так і нові — прозорі пластикові дахи, черепиця тощо. Але слід пам’ятати, що прозорі матеріали гірше затримують сонячні промені, тому під таким дахом може бути не так затишно, як хотілося б. Але це добрий проміжний етап до іншого варіанту — альтанка з винограду. Якщо встановити тимчасовий дах із легких матеріалів, який прибрати після того, як лоза обплете розташований вище «каркас», це буде і зручно, і доцільно. Для каркаса можна використовувати дерев’яні рейки, пластикові труби, дріт — оцинкований або у пластиковій оболонці. Можна, звичайно, використовувати декоративний виноград, він ефектніший, але краще — невибагливий культурний, із синіми ягодами, який не потребує надмірної уваги до свого вирощування. У такому випадку, крім затишного куточку відпочинку, господар може отримати з альтанки ще й декілька (а то й декілька десятків) літрів непоганого вина.

Оскільки в такій альтанці зручно не тільки снідати, а й працювати, крім води, необхідно провести і світло, а також обладнати робоче місце розетками, але електрика — то тема для окремої розмови, тому про неї зараз не йдеться. Не завадить і наявність десь поблизу мангала, грубки для приготування їжі тощо, адже в такому місці господині зручно буде готувати для своєї родини і сніданок, і запаси на зиму. Тож скористайтеся нашими порадами й побалуйте себе відпочинком у затишному куточку власного саду чи бодай подвір’я. Щасливого дозвілля!