Дислалія: чи можна вважати дефектом

Promo
03.12.2021 10:30 Корисно
З кожним роком збільшується кількість випадків виявлення дислалії у дітей та дорослих. Це мовна патологія, при якій порушується вимова звуків або відбувається їх заміна на інші.

Які бувають дефекти мовлення та на що слід звернути увагу в першу чергу?

Дефекти мовлення почали з’являтися частіше останнім часом. Можливості діагностики значно поліпшилися, тому виявити проблему можна ще в дитинстві. Деякі дефекти можуть зникнути з часом, інші - потребують корекції та пильної роботи з логопедом.

Серед основних проблем мовлення виділяють:

  • Викривлення шиплячих звуків; *
  • Проблеми з вимовою літери “p” (є віковою нормою для дітей до шести років);
  • Рінолалія, коли звуки набувають характерного назального відтінку. Цей стан можливий через фізичні вади або проблеми з носовою перетинкою;
  • Брадилалія – стан, при якому спостерігається уповільнений темп та ритм мовлення;
  • Дислалія – спотворення, заміна або “ковтання”звуків при мовленні;
  • Заїкання – неможливість вимовити слово або фразу без довгих пауз.

Відомі люди також не застраховані від дефектів мовлення. Наприклад, заїканням страждали Брюс Уілліс, Мерілін Монро, Ніколь Кідман та багато інших знаменитостей. А дислалія була виявлена у Агати Крісті, Альберта Енштейна, Леонардо да Вінчі, Тома Круза, співачки Шер.

Дислалія діагностується у ранньому дитячому віці і може бути двох типів:

  • Механічна або органічна форма виникає через вроджені вади або травми та внаслідок ряду захворювань;
  • Функціональна форма виникає через нейродинамічні порушення головного мозку або соціальні фактори.

Дислалія – як розлад мовлення не може передаватися в спадок від батьків. Проблеми, що виникають внаслідок дислалії призводять до труднощів в письмі та сприйнятті мовлення. У разі фізіологічної дислалії спершу необхідна допомога хірургів, а вже потім логопеда. Для корекції використовується спеціальна артикуляційна гімнастика, логопедичний масаж, розвиток фонетичного сприйняття, слухової пам’яті та уваги. Логопед займається постановкою звуків, їх автоматизацією в мовленні. Заключним етапом має бути використання звуків в спонтанному мовленні. Знайти гарного логопеда можна за допомогою сервісу Букі. Тут можна знайти кваліфікованого спеціаліста. На сайті легко орієнтуватися завдяки простій системі пошуку.

Дислалія не повинна сприйматися як щось дуже страшне. Це одна з особливостей мовлення, яка піддається корекції. І чим швидше почнуться заняття з логопедом, тим краще. Звичайно, потрібно звертати на це увагу, не запускати, займатися зі спеціалістами та коригувати цей довготривалий процес. Але можна цю особливість використати як свою родзинку. Прийміть цю особливість, знайдіть гарного логопеда, який спеціалізується на роботі з такими станами та займайтеся вирішенням цього питання. Звичайно на корекцію знадобиться чимало часу, але за умови щоденної праці зі спеціалістом, а також виконання домашніх занять, можна досягнути неперевершених результатів.