Домашні рецепти миючих засобів для кухні

07.02.2021 16:07 Корисно
фото tut.by фото tut.by
Для прибирання ми звикли зазвичай використовувати покупні миючі засобі. Але чи є ті покупні засоби корисними для здоров’я тих, хто ними користується? Є хороша альтернатива – засоби, які можна виготовити власноруч. Вони зовсім не шкідливі на відміну від магазинних, а їх ефективність доведена роками.

Кухня – це те місце, де збирається найбільше бруду, адже кожного дня господині доводиться готувати. Щоб не дати жиру жодного шансу міцно оселитися на поверхні, у пригоді стануть такі рецепти миючих засобів.

Харчова сода та евкаліптова олія

Сода – засіб номер один для домашнього прибирання. Вона має сильну абразивну дію та очищає від жиру будь-яку поверхню. Для приготування треба взяти 2 ст. л. харчової соди, 1 ст. л. рідкого мила, 10 крапель ефірної евкаліптової олії та 2 склянки води (500 мл). Добре перемішати всі інгредієнти, перелити у ємність з пульверизатором. Розпорошити суміш на забрудненій поверхні та залишити на 5 хвилин. Потім протерти вологою губкою або тканиною, щоб видалити залишки жиру.

Харчова сода й олія чайного дерева

Ефірна олія чайного дерева також допомагає знежирити кухонні меблі, а харчова сода підсилює цей ефект. Для приготування треба взяти 3 ст. л. харчової соди (45 г), 15 крапель ефірної олії чайного дерева та одну склянку води (250 мл).
Спочатку розмішати харчову соду в склянці води, а потім капнути туди олію чайного дерева. Розмішати все ложкою до однорідного стану. Нанести розчин на меблі та залишити на кілька хвилин, потім спочатку протерти губкою або тканиною, затим обмити поверхню чистою водою та знову витерти.

Столовий оцет та ефірна лимонна олія

Поєднання оцту та олії лимона дуже вдале, щоб очистити від жиру що завгодно. Для приготування розчину треба взяти ½ склянки столового оцту, додати 10 крапель ефірної олії лимона, як слід перемішати та перелити у ємність з пульверизатором. Розпорошити готову суміш на кухонні меблі та дати подіяти протягом 5 хвилин. Потім спочатку витерти вологою губкою, а затим – чистою сухою тканиною.

Засіб для видалення жиру з яблучним оцтом

Яблучний оцет теж містить кислоти, які «розчиняють» жир на поверхні. Взагалі за допомогою оцту можна почистити духовку, варильну поверхню, але пам’ятати – якщо поверхня дуже забруднена, доведеться докласти більше зусиль для чищення.
Треба взяти 500 мл яблучного оцту, вилити в каструлю, додати 250 мл води, поставити на плиту та розігріти на повільному вогні, не доводячи до кипіння. Потім розпорошити засіб на меблі, дати подіяти та протерти м’якою вологою губкою. За потреби процедуру повторити.


фото shackijkraj.com

Засіб із соком лимона

Треба взяти лимон, вичавити сік (125 мл), додати 60 мл гарячої води, потім перелити в пляшку з розпилювачем. Розпорошити суміш на забруднені місця, дати подіяти впродовж кількох хвилин, потім промити чистою водою та витерти насухо.

Рідина для миття посуду

Треба взяти: 500 мл гарячої води, додати туди 25 г господарчого мила, 4 ст. л. гліцерину та 1 ст. л. горілки (або розведеного спирту). 
Приготування: господарське мило натерти на тертці, залити отриману стружку невеликою кількістю води та поставити плавитися на водяну баню. Помішуючи мило, потроху додати всю воду (не знімати з водяної бані, доки мило повністю не розчиниться). Потім дати йому охолонути, додати гліцерин та горілку, перемішати, зібрати піну, яка утвориться. Перелити у пляшечку з дозатором і дати настоятися протягом 2–3 годин. У результаті вийде миючий гель, який і жир видалить, і руки не буде сушити.

Зазвичай багато часу йде на чистку духових шаф. Але це можна зробити набагато швидше: треба дно духовки змочити водою та посипати содою, а зверху ще раз побризкати водою, щоб утворилася паста. Залишити на ніч. Потім поверхню протерти вологою ганчіркою – жир легко зніметься, і помити мильним розчином (заздалегідь розчинити у гарячій воді 3 ч. л. натертого господарського мила).

Можна також приготувати пасту для чищення духовки. Треба взяти 25 г натертого господарського мила, 1,5 склянки води, 1,5 ст. л. соди, 1,5 ст. л. гірчичного порошку та додати 2 ст. л. аміаку. Мило натерти, залити окропом і розмішати до повного розчинення. Коли суміш трохи охолоне, додати соду і гірчичний порошок, влити аміак та залишити для застигання на кілька годин.