ЕКЗ: що необхідно знати про штучне запліднення з донорською яйцеклітиною

Promo
08.02.2021 14:53 Корисно
Фото: feskov.ua Фото: feskov.ua

ЕКЗ — найбільш відома і часто використовувана сучасна репродуктивна технологія. Під час планування протоколу екстракорпорального запліднення враховується форма і тяжкість жіночого безпліддя, кількість невдалих спроб завагітніти. При особливо тяжких порушеннях фертильності можливе використання біоматеріалу донора — жіночих яйцеклітин або ембріонів. За посиланням https://feskov.ua/services/eko/eko-s-donorom-yajtsekletok  є детальніша інформація про донацію ооцитів. 

     Ситуації, коли потрібна донація ооцитів

Донорство ооцитів розглядається як варіант в таких ситуаціях:

  • порушення функцій яєчників;
  • пороки розвитку жіночих репродуктивних органів;
  • виснаження функції яєчників;
  • невдалі спроби штучного запліднення через неякісні ембріони;
  • ризик передачі важких спадкових захворювань;
  • менопауза;
  • неясний генез жіночого безпліддя. 

   Як підбирається донор 

До підбору можливих донорів яйцеклітини, репродуктологи підходять максимально відповідально і скрупульозно. Хто може ним стати? Зазвичай це жінка до 35 років, яка має здорових дітей, без спадковості у вигляді хронічних і генетичних захворювань, без шкідливих звичок. Кандидат у донори проходить обстеження на наявність В, С гепатиту, сифілісу, ВІЛ та інших інфекцій. Обов'язкова частина скринінгу — консультації генетика, терапевта і психолога. 

  Анонімність запліднення з донорською яйцеклітиною 

Важливий момент донорства — повна анонімність програми. Виключена можливість будь-яких контактів зацікавлених сторін. До виключень відноситься самостійний вибір донора серед родичів або знайомих.
Які дані про донора знаходяться у вільному доступі? Це відомості про національність, освіту, фізіологічні параметри, колір волосся і очей, форму і тип особи, групу крові і резус фактор. 

Зазвичай підбором донора з найбільш близьким фенотипом займається лікар-репродуктолог. 

   Донор обраний, що відбувається далі?

Основні етапи отримання ембріона за участю донорської яйцеклітини такі:

  1. Синхронізація менструального циклу гормональними препаратами передбачає збіг процесу дозрівання фолікулів у донора і пацієнтки.
  2. Після визрівання проводиться забір яйцеклітин.
  3. Відібравши найбільш життєздатні яйцеклітини і отримавши сперму батька, ембріолог в лабораторних умовах проводить запліднення ооцитів.
  4. При успішному заплідненні отримані ембріони знаходяться в інкубаторі під цілодобовим наглядом відеокамер.
  5. Через 5–6 діб відбираються найбільш якісні ембріони і підсаджуються в порожнину матки пацієнтки. 

   Наскільки ефективні донорські програми

Згідно зі статистикою багаторічних спостережень репродуктологів, відсоток успішних ЕКО-вагітностей з донорським ооцитом набагато вище, ніж при класичному заплідненні. Фактор пояснюється молодим віком жінок-донорів, які не мають обтяженої спадковості, ретельним відбором найбільш якісних яйцеклітин і сперматозоїдів. Нова послуга від українських репродуктологов — «Гарантована програма донації ооцитів» у клініці FESKOV підвищує шанси зачаття і народження довгоочікуваного малюка.