Господарю на замітку: які роботи слід провести в саду та на городі у лютому

31.01.2021 16:25 Корисно
фото zelenasadyba.com.ua фото zelenasadyba.com.ua
Весна з кожним днем усе ближче, тому треба вже починати підготовку до садово-городніх робіт. Лютий – найбільш підходящий місяць для цього.

У саду

По-перше, перевірити, як переносять зиму дерева та кущі, чи добре утеплена коренева система, чи не пошкодили миші рослини. Залежно від температури можна починати обрізання дерев та рослин. Під час лютневих обрізань також можна почати заготівлю живців для майбутніх весняних щеплень. Ще можна спробувати укорінити їх у будинку в теплому приміщенні. До речі, деякі культури за правильної температури (+24…+26 °С) та додаткового освітлення можуть дати корінці: це троянди, декоративні кущі і навіть абрикос та груша.

Якщо восени побілити дерева звичайним вапняним розчином, то, швидше за все, знадобиться повторна побілка. Адже наприкінці зими вдень сонце вже починає пригрівати, кора дерев та кущів нагрівається, у рослин починається рух соку, але вночі зазвичай ще тримаються морози, тому клітини рослин знову замерзають. Як наслідок, перепад денної та нічної температури може бути у 20 градусів. Повторна побілка захистить рослини від нагрівання стовбурів і гілок удень, її варто проводити в лютому або на початку березня за температури не нижче 5° тепла.

Менше наслідків від перепадів температури у дерев, крона яких оброблена вапняним молоком (200–300 г вапна на 10 л води). Така суміш не тільки захистить гілки від сонячних опіків, а й стримує набухання і підмерзання бруньок. Замість побілки також можна обгортати стовбури дерев та скелетні гілки спеціальними садовими бинтами з нетканого матеріалу. Ще можна притулити до стовбура з південного боку широку дошку або зробити екран-щит, щоб відбити сонячне світло. 

фото sad-ogorod.in.ua

Хвойні рослини теж можуть постраждати від яскравого сонячного світла, адже їх коріння ще «не працює» та вологу з промерзлої землі не відкачує, тому їх варто обгорнути мішковиною або теж зробити екран-ширму з дошки, фанери або старого лінолеуму.

Відлиги у лютому можуть нашкодити і плодово-ягідним культурам. Якщо є плантації суниці садової, необхідно стежити, щоб на них не застоювалася тала вода. Це загрожує рослинам гострою нестачею кисню в зоні коренів, вони можуть загинути. Тому оголені безсніжні ділянки суничника та інших багаторічних культур варто утеплювати сухим торфом, соломою, перепрілим гноєм. Самі рослини вкривати хвоєю або іншим відповідним матеріалом. 

Такі операції проводити і у квітнику: якщо є потреба, слід викопати канавки для стоку води (особливо в зоні посадки цибулинних культур – тюльпанів, нарцисів та інших рослин), а пагони зимуючих багаторічників, які оголилися, прикрити.

Читайте також Як правильно обрати гербіциди

На городі

Хоча у лютому на городі робити ще нічого, але підготуватися до робіт уже можна. Потрібно зробити повну ревізію насіння та подивитись, які культури треба поповнити. Також час перевірити залишки агрохімічних препаратів минулого сезону, якщо є прострочені пестициди і мінеральні добрива, то їх викинути, а купити нові. 

Підготувати інвентар: підточити, змастити і відремонтувати інструменти для обрізання рослин і перекопування ґрунту. Лопати і секатори знадобляться в кінці лютого. Також можна вибрати на городі місце для посіву холодостійких культур – моркви, петрушки, редиски, цибулі, гороху. Грядки для них уже можна починати перекопувати і розмічати.

Посів овочів на розсаду проводити із середини лютого, починаючи з холодостійких рослин – білокачанної і цвітної капусти. Наприкінці місяця можна висівати і теплолюбні культури.

Читайте також Краща приманка для мишей: труїти чи ловити