Готуємо тортики: з випіканням і без

19.10.2019 08:00 Корисно
фото wallbox.ru фото wallbox.ru
Погодьтеся, що домашні солодощі набагато кращі, ніж магазинні. Справжня господиня знає, чим пригостити дорогих гостей. Тим більше, що деякі рецепти тортів готувати вдома зовсім нескладно, це можуть зробити навіть новачки — переконайтеся самі.

Торт «Празький»


фото iamcook.ru

Знадобляться для бісквіта:
яйця – 5 шт.,
цукор – 130 г,
борошно – 95 г,
какао-порошок – 20 г,
масло вершкове – 30 г;
для крему:
жовток – 1 шт.,

вода – 1 ст. л.,
згущене молоко – 140 г,
масло вершкове – 200 г,
какао-порошок – 10 г,
ванілін – 1 пакетик;
для глазурі:
шоколад – 75 г,
масло вершкове – 75 г;
повидло або джем для обмазування торта – 55 г.

Розтопити вершкове масло. Приготувати тісто для біск­віта: відокремити білки від жовтків. Білки збити в мисці з половиною кількості цукру до щільної пінки (маса не повинна виливатися). Жовтки збити в іншій мисці з рештою цукру до щільної консистенції, має вийти крем білого кольору, а віночок при збиванні повинен залишати сліди на поверхні маси. Потім до жовтків акуратно додати спочатку просіяне какао, затим – збиті білки та просіяне борошно. Щоб тісто не осіло, усі інгредієнти потрібно акуратно й повільно перемішати, а потім додати по краю миски остигле вершкове масло і знову акуратно перемішати. Має вийти легке пишне тісто. Вилити його на змащену маслом форму (діамет­ром приблизно 18–20 см) і випікати при температурі 180 градусів 35–40 хвилин. Готовий бісквіт має бути пружинистим. Дати йому охолонути.

Приготувати крем: у невеликій каструлі змішати один жовток і ложку води (щоб жовток потім не згорнувся зі згущеним молоком), потім – згущене молоко. Поставити отриману масу на вогонь, довести до кипіння. Можна також використовувати водяну баню. Потім остудити крем до кімнатної температури. М’яке вершкове масло збити з ваніліном до білого кольору, потім маленькими порціями додавати зварений крем, не припиняючи збивання. Всипати какао, знову збити. Біск­віт розрізати на три коржі, перший і другий – змастити кремом, покласти зверху третій корж і обмазати весь торт повид­лом або джемом.

Приготувати глазур: у невелику каструльку покласти вершкове масло й шоколад, нагріти на середньому вогні, як тільки масло розтопиться, прибрати з вогню й розмішувати до повного розчинення шоколаду. Остудити глазур і полити нею торт, потім поставити готовий торт у прохолодне місце. Коли глазур захолоне, торт можна подавати на стіл.

Торт «Графські руїни» з фруктами і сметанним кремом


фото iamcook.ru

Знадобляться для бісквіта:
яйця – 2 шт.,
цукор – 180 г,
борошно пшеничне – 240 г,
сода – 2 ч. л.,
сметана – 200 г (+ 1 ст. л. в темний бісквіт),
какао-порошок – 2 ст. л.;
для крему:
сметана жирна – 500 г,
цукрова пудра – 180 г,
ванілін – 1 г;
для глазурі:
какао-порошок – 4 ст. л.,
сметана – 4 ст. л.,
цукор – 4 ст. л.,
вершкове масло – 100 г,
мандарини або апельсини – 1–2 шт.,
волоські горіхи (чищені) – 1 жменя,
будь-який солодкий сироп – для просочування бісквіта.

У глибокій мисці збити яйця, додати цукор, збити далі, додати сметану, знову збити, додати соду, погашену оцтом, просіяне борошно й ретельно вимісити тісто ложкою. Форму діаметром приблизно 22–23 см застелити пергаментом, вилити туди 1/3 тіста, поставити в розігріту до 180 градусів духов­ку й випікати світлий бісквіт приблизно 15–20 хвилин, потім дістати, дати охолонути й вийняти з форми. 

У тісто, що залишилося, додати какао та 1 ст. л сметани, перемішати, вилити в застелену пергаментом форму й випікати з тим самим температурним режимом 20–25 хвилин до готовності коржа. Потім дістати й остудити. Шоколадний корж порізати кубиком. Приготувати крем: збити сметану з цукровою пудрою. Цитрусові почистити від шкірки, порізати кружальцями. Світлий бісквіт розрізати навпіл, нижню частину просочити сиропом, змастити сметанним кремом, накрити верхньою половиною і знову змастити сметанним кремом, розкласти зверху порізані апельсини або мандарини. Шматочки шоколадного бісквіта вмочити в сметанний крем і викладати на торт гіркою в хаотичному порядку, притискаючи шматочки зверху, щоб не було порожніх місць.

Коли торт буде зібраний, приготувати глазур: у ківшику перемішати цукор і какао, додати сметану та вершкове масло, поставити на слабкий вогонь і нагріти, перемішати до однорідності. Полити поверхню торта готовою глазур’ю, а зверху посипати подрібненими волоськими горіхами. Поставити в холодильник на кілька годин, щоб тортик просочився.

Лінивий «Наполеон» з листкового печива «Вушка» без випікання


фото iamcook.ru

Знадобляться:
листкове печиво «Вушка» – 600 г,
молоко – 600 мл,
яйця – 3 шт.,
цукор – 100 г,
крохмаль – 2 ст. л.,
борошно – 2 ст. л.,
ванільний цукор – 1 пакетик.,
вершкове масло – 100 г.

Приготувати крем: збити в каст­рульці яйця з цукром, додати борошно, крохмаль і молоко, не припиняючи збивання. Поставити на слабкий вогонь, коли з’являться бульбашки, додати вершкове масло і ретельно розмішати. Потім зняти з вогню, накрити каструлю харчовою плівкою і дати крему охолонути.

На плоске блюдо почати викладати печиво, вмочуючи кожне в крем, а дірочки між печивом заповнювати тим самим печивом, поламаним на частини, зверху полити приготовленим кремом. Викладати печиво шарами, поки не закінчиться крем, частину печива відкласти для обсипання торта. Обмазати боки й верх торта кремом, відкладене печиво подрібнити в крихту й посипати нею зверху торт. Додатково можна прикрасити зверху тим же печивом або будь-якими ягодами або шматочками фруктів. Поставити на ніч у холодильник для просочення.

Автор:
Олеся Скачко