Колючий, але корисний: чому треба заготовити терен

16.11.2020 18:34 Корисно
фото panoram.com.ua фото panoram.com.ua
Листя вже всюди майже опало, а кущі терну вкрилися останнім привітом осені – сизим серпанком. Це означає, що прийшов час тернового клопоту. Повірте, він відплатиться сторицею – терен не тільки смачна, але і дуже корисна ягода. Тому, якщо ви ще це не зробили, поспішайте!

Зазвичай збір плодів починають після перших заморозків. У процесі проморожування у плодах терну змінюється хімічний склад: знижується кількість органічних кислот і дубильних речовин, ягоди втрачають терпкість і стають смачними. Тернові ягоди їдять свіжими, а також сушать або готують з них джеми, варення, пастеризовані соки і навіть соус типу «Ткемалі». Ну а теренова наливка – це класика жанру.

Ягоди терну мають масу корисних і навіть лікувальних властивостей. Вони нормалізують мікрофлору і покращують перистальтику кишечника, позбавляють від метеоризму; виводять з організму шкідливі речовини і зменшують кількість шлаків в організмі; позбавляють від безсоння, підвищеної дратівливості, нудоти і задишки; зміцнюють стінки кровоносних судин, знижують артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, знижують ризик розвитку хвороб серця; покращують стан нирок і печінки, коли є різні патології; зміцнюють імунітет, мобілізують захисні сили організму. Є навіть теренова дієта – виявляється, ці плоди сприяють спалюванню жирових прошарків і нормалізації обмінних процесів.

Як і у будь-яких ліків, у терну є протипоказання: його не варто вживати тим, у кого є гастрит, виразка шлунка в стадії загострення, і взагалі – підвищена кислотність.

Читайте також Смачний рецепт соусу з терну: додаємо волоські горіхи

Рецепт у скарбничку


фото iamcook.ru

Варення з терну

Знадобляться:
терен – 1 кг,
цукор – 1,5 кг,
вода – 2–3 склянки.

Терен перебрати, помити, дати воді стекти. Вийняти кісточки з ягід. Висипати цукор у каструлю з водою, розмішати і довести до кипіння, в отриманий сироп додати терен, закип’ятити і зняти посуд з вогню.

Остудити варення до кімнатної температури і поставити варити його повторно: довести до кипіння і проварити 2–3 хвилини. Втретє варення закип’ятити і варити на слабкому вогні до повної готовності. У процесі варіння періодично помішувати і знімати піну. Готове варення гарячим розлити в сухі стерилізовані банки і закатати. Після охолодження прибрати банки на зберігання.