Куди вкласти, щоб не пропасти

Promo
08.07.2021 11:25 Корисно
2020 рік увірвався як тайфун, накривши увесь світ: пандемія Ковід-19 вдарила не лише по людському здоров’ю, а й нанесла потужний удар світовій економіці. Не оминула хвиля й Україну. Три етапи локдауну, жорсткі карантинні заходи навчили українців жити в нових реаліях. І якщо в містах-мільйонниках видно світло в кінці тунелю, то як почувають себе люди в регіонах, на периферії? Давайте розбиратися.

Або пан, або пропав

Будь-яка криза диктує свої умови. Масове скорочення робочих місць породило часткове безробіття. І тут головне завдання – не впасти у відчай. Більшості, скажу відверто, вдалося подолати це тимчасове випробування і втриматися на «гребні хвилі». Хоча й досі лунає відгук страшної пандемії. Кожна сім’я трималась, як могла. Але українці – нація незламна. І, як то кажуть, не посієш-не пожнеш.

У що вкладають у світі?

Міжнародні компанії-гіганти одразу скористалися нагодою під час пандемії. Свій внесок вони зробили в ІТ-проекти: розробили нові інтернет-платформи для спілкування людей дистанційно. Це набуло неабиякої популярності серед користувачів інтернет-мережі.

Крім цього, великі ставки зробили на штучний інтелект. Роботи вже активно почали «витісняти» та «звільняти» людей. Яскравим прикладом є адміністративні працівники. Їхній робочий день закінчується здебільшого о 19-й годині. І мають вони два законних вихідних дні. Далі виконувати їх обов’язки продовжують залізні «люди». Таким чином, робочий процес не переривається і переходить у цілодобовий режим. Скоротивши робочі місця, роботодавці економлять, а значить, і заощаджують на заробітних платах.

Ще один популярний напрямок – вкладення на депозит у банку. Але досвід «банкопаду» декілька років тому показав, що це ніби гра в рулетку, ніколи не знаєш, чи все буде добре з банком, який Ви обрали. Більш того, надзвичайно низькі відсоткові ставки на фоні нестабільності гривні, врешті-решт можна отримати ще й «мінус» по депозиту. Вклади у валюті зараз принесуть вам не більше одного відсотка річних. Такий досвід має Україна. У світі ж лишилось дуже мало країн, де можна вкласти в депозит і отримати відсоткову ставку. Це поодинокі випадки, адже, наприклад, у Європейських країнах вклади мають від’ємне значення, бо там за збереження коштів треба платити банкам, а не навпаки.

То куди вкласти накопичені гроші в Україні?

Як в Україні?

Аби хоч якось втриматися на плаву, український народ масово почав закладати все, чим багатий. Це породило попит на ломбарди та установи з видачі «швидких кредитів». І ті, і інші поросли, як гриби після дощу. Однак, закладений товар у ломбарді потребує викупу, а позики потрібно повертати. І все це під шалені відсотки. Варіант швидкий, але занадто ризиковий. До такого вдається людина, котра потрапила у безвихідь. При цьому має величезні шанси потрапити в кредитну клоаку.

Ще одна сфера для вкладів, яка стала більш популярною якраз у часи коронавірусу, це страхування життя. За статистикою, серед загальної кількості придбаних страхових полісів серед українців кожен третій є страхуванням життя. Практика страхування вже давно розповсюджена у Європі та США. Але в Україні страхування не є обов’язковим, тому для більшості українців цей варіант новий і викликає побоювання. У цьому випадку людина вкладає підйомну для себе суму і обирає під себе актуальну програму.

Але є нюанс: Ваші гроші працюють протягом десятиріч під хороші відсотки річних. А от виплату по ризиках можливо отримати, коли «підкачає здоров’я». (ред.)

Усе це має місце бути, але ми звикли ще й до «живих» грошей. І це нормально. Серед них можна виділити декілька варіантів. Один з них – нерухомість. І той, хто вклав або задумав вкласти гроші в житло, точно не прогадав. Адже попит на нього завжди є. Люди мігрують постійно.

Оаза спокою

Купуючи або вже маючи оселю, власник дбає, насамперед, про комфортні умови проживання – ремонт. Яким він буде косметичним чи капітальним – залежить від фінансових можливостей людини. І тим не менш, чим якісніші матеріали, тим економнішими будуть витрати у майбутньому.

Далеко не останню, а, мабуть, одну з провідних ролей для створення затишку та безпеки у вашій домівці відграють вікна та двері. Якого результату можна досягти, встановивши якісні двері та вікна, розбираємось далі. Для мене, як власниці нового житла, ця тема дуже актуальна, тому будемо разом дізнаватись, що є добре, а на що ні в якому разі не можна закрити очі.

Енергозбереження + якість + надійність = комфорт

«На що слід звернути увагу при виборі металопластикових вікон?» – питання, яке турбує мало не кожного українця. Спектр пластикових вікон в Україні достатньо широкий. Вони давно стали заощадливою та візуально привабливою альтернативою класичним дерев’яним рамам. Цьому є ціла низка причин. Дерев’яна рама потребує ретельного догляду. Як мінімум щорічного фарбування. Аби привести таке вікно до належного вигляду, потрібно зачистити раму, наситити дерево спеціальними засобами проти гнилі і цвілі (поґрунтувати) і лише потім братися за фарбування. Стаття витрат збільшується з кожним роком щонайменше вдвоє. Також класичне дерев’яне вікно має великі тепловтрати, що відображається на вашому гаманці при оплаті комунальних послуг. Якщо ж дерев’яне вікно нового зразка – це одразу елітний сегмент, який відображається на витратах покупки. З металопластиковою конструкцією Ви, як мінімум:

– Зберігаєте свій час. За якісним профілем доглядати значно легше, ніж за деревом, хоча тут також є свої особливості. Пам’ятайте: металопластикова конструкція не любить жорстких металевих гумок і абразивних засобів! (ред.)

– Економите на спеціальних засобах, починаючи від пензлів, завершуючи фарбою.

– При виборі якісного вікна – забезпечуєте тепло і енергозбереження своєї домівки, заощаджуєте на комунальних платіжках.

Ціна якісного пластикового вікна, звісно, буде трішки вище, ніж економ сегмента, але коштуватиме не всіх грошей світу.

Однак, мало хто говорить про те, що ринок України переповнений профілями, які за своїм складом уже заборонені у Європі. Це профілі, до складу яких входять солі свинцю (додається при виробництві). Інформація про цю складову профілю числиться в сертифікаті виробника, який може запитати покупець.

У дешевих вікнах використовується неякісний ущільнювач (один з ключових елементів), що з часом призводить до того, що вікно розгерметизовується і, як наслідок, продувається. Тож, сплативши менше при покупці вікна тут і зараз, ви та ваша сім’я наводите себе на ризик потім заплатити найдорожчим – здоров’ям.

Ринок також наповнений неякісними профілями, до складу яких входить велика кількість крейди. Саме крейда призводить до пожовтіння профілю, і з часом вікно втрачає свій привабливий вигляд Такі виробники вирізняються в першу чергу низькою ціною. Тут ціною економії стане те, що вікно під впливом кліматичних умов почне втрачати свою первинну геометрично форму, почне пропускати холод, гірше відкриватиметься тощо. Метою таких виробників є створення попиту на заміну вікон. Отже, спрацює приказка «скупий платить двічі».

Сумлінні постачальники закладають у вартість послуг не лише європейську систему металопластикового профілю, але й демонтаж старих рам, виготовлення та встановлення нових вікон і подальше обслуговування Вашого вікна. Тобто, вони не лише гарантують якість продукту, а й відповідний належний рівень своєчасного та професійного сервісу.

Щоб з’ясувати, у кого ж мені замовити вікно, кому можна довіряти, довелось ретельно проаналізувати ринок за такими критеріями:

– Стабільний гравець на віконному ринку (не менше 10 років роботи);

– Якісний профіль та комплектуючі, перевірка сертифіката;

– Можливість замовлення комплексу супровідних продуктів: підвіконь, відкосів, жалюзі тощо;

– Повний цикл виробництва вікна: від порізки профілю та скла до готового продукту;

– Вартість;

– Екологічність;

– Доставка та монтаж.

Після переговорів щодо мого замовлення з п’ятьма виробниками було прийняте рішення робити замовлення на заводі МТЕРМО, що у м. Миргороді на Полтавщині. Вони відповіли на всі мої «дурні» питання, надали сертифікати якості профілю, виявилися здатні виконати моє нестандартне замовлення, надали професійну рекомендацію щодо особливостей підбору вікна. Зокрема, моїм критеріям відбору відповів і термін діяльності компанії – МТЕРМО працює 18 років на ринку та має повний цикл виробництва. Надали мені копії нагород, що підтверджують якість та дотримання технології виробництва. Під час замовлення мені зробили прорахунок та запропонували додатково замовити підвіконня, жалюзі чи ролети, відливи.

Працює завод з німецькою профільною системою KÖMMERLING. Сам бренд базується на 123-річному досвіді виробництва. Віконні фахівці класифікують цей профіль як преміум, однак з доступною ціною для українського ринку. Даний профіль виготовляється у Німеччині та випускається за особливою технологією Greenline.

Сировина, з якої його виготовляють, не містить шкідливих речовин, зокрема свинцю. Цю технологію винайшов і запровадив KÖMMERLING. А тому вікна KÖMMERLING вважаються екологічно безпечними. Окрім цього, профілі KÖMMERLING відрізняються естетичністю, мають високі технічні та фізичні характеристики і надзвичайну довговічність за мінімальних витрат на обслуговування.

Аналізуючи та підсумовуючи тему, можу сказати наступне: якщо вам, як і мені, цікавий варіант вкласти гроші у власну оселю, то має сенс подумати про майбутні витрати на обслуговування житла та збереження здоров’я своєї родини.

Додайте до свого віконного бюджету півтисячі сьогодні, і ви значно зекономите на комунальних рахунках з опалення завтра і підвищите рівень сприятливих побутових умов, а якісне вікно вам прослужить десятки років. Адже вікно – це не лише естетична краса ззовні, а й комфорт, затишок і безпека Вашої оселі. Детальніше про це розповім у наступному випуску газети.