Куди звертатися, щоб отримати державну землю

29.08.2020 16:17 Корисно
фото: tvoemisto.tv фото: tvoemisto.tv
Земля та її надра на території України є об’єктами права власності українського народу. Будь-який громадянин України має повне право користуватися всіма природними об’єктами відповідно до закону. Постійний експерт «СК» адвокат Роман Чумак нагадує, як отримати ділянку землі.

Земля перебуває під ретельною охороною держави, оскільки є основним національним багатством. Таким чином, для отримання землі у право приватної власності або користування держава створила норми, згідно з якими це можна зробити.

– Особа, яка зацікавлена в отриманні у власність або користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності, зобов’язана звернутися з клопотанням до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування. У клопотанні необхідно вказати орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. Також потрібно докласти графічні матеріали, де буде зазначено бажане місце ділянки і її розмір, а також інші документи залежно від ситуації, – пояснив Роман Чумак.

За його словами, клопотання розглядається протягом одного місяця, після чого орган приймає рішення про видачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або відмовляє в його видачі.

– Якщо протягом цього терміну рішення не буде прийнято, особа може без його отримання замовити розробку такої документації. Фактично, ненадання органом відповіді протягом відведеного часу вважається автоматичною згодою з його видачею, – додав адвокат.

Отже, після отримання заповітного дозволу потрібно звернутися до виконавців робіт із землеустрою для замовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. 

Читайте також: Чи можна сусіда змусити не палити на балконі – коментар юриста

Після його отримання проект необхідно погодити з територіальним органом Держгеокадастру України. Протягом десяти днів з моменту отримання проекту орган повинен надати свої висновки про його погодження або мотивовану відмову в його погодженні. Крім того, в деяких випадках проект також повинен пройти державну експертизу, яку проводить Держгеокадастр або його територіальні органи.

Після узгодження проекту у дванадцятиденний термін відповідний орган приймає рішення про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки у власність або користування.