Куркума: як приготувати напої з природним антибіотиком у сезон застуд

16.11.2024 13:46 Корисно
Напій з куркумою/Фото: molbuk.ua Напій з куркумою/Фото: molbuk.ua

Куркуму недарма називають природним антибіотиком. Корінь цієї рослини завдяки своєму хімічному складу має протизапальну, протимікробну, дезінфікуючу, протинабрякову, болезаспокійливу та загальнозміцнювальну дію. А в тандемі з молоком користь куркуми посилюється у рази.

Куркуму можна додавати до різних страв, включно з карі, для надання їм яскравого кольору та пряного смаку. З куркумою можна готувати овочі: кабачки, огірки, картоплю, моркву, баклажани. Спеція також добре поєднується з рисом, сочевицею, соусами та смузі. Злегка гіркуватий присмак куркуми може посилити смакові нотки у стравах з м’яса та риби.

Але напої з куркуми – це щось чарівне: вони надзвичайно корисні. При розчиненні в гарячій воді властивості приправи розкриваються ефективніше. В коктейлі та чаї з куркумою часто додають й інші спеції. Такі напої не містять багато калорій та їх можна використовувати в дієтичному харчуванні.

Чаї та напої з куркумою слід пити на порожній шлунок – приблизно за півгодини-годину до приймання їжі.

Властивості напоїв з куркуми

  •  має протизапальні та антисептичні властивості, противірусний та імуностимулюючий ефект;
  •  уповільнює старіння, оскільки є антиоксидантом та ефективно бореться з вільними радикалами;
  •  чудовим чином впливає на стан шкіри та колір обличчя;
  •  покращує травлення, стимулюючи роботу жовчного міхура;
  •  допомагає стабілізувати вагу;
  •  очищує кров, знижують рівень «поганого» холестерину, покращують роботу серцево-судинної системи;

Через те, що куркума знижує температуру, знімає запалення, сприяє розрідженню слизу та посилює кровообіг, напої з неї використовують як засіб при застудах і бронхітах.

Але – увага! Вирішальним фактором успіху від вживання напоїв з куркуми буде, звичайно ж, якість самої куркуми. Річ у тому, що її дуже часто підробляють: порошок розбавляють борошном чи крохмалем.

Золотий напій з куркуми

Знадобляться:

  • молоко (краще жирне) – 1 склянка;
  • куркума – 1/2 ч. л.;
  • мелений імбир – 1/4 ч. л.;
  • мелена кориця – 1/4 ч. л.;
  • чорний перець – 1/8 ч. л.

Змішайте інгредієнти, нагрійте на середньому вогні та потримайте 5 хвилин, не доводячи до кипіння. Потім зніміть з вогню та перелийте в кухоль.

Куркуму слід приймати у поєднанні з чорним перцем. Піперін, який міститься в ньому, посилює дії куркуми в кілька разів.
Також всі корисності напою посиляться в поєднанні з жирами. Тому краще робити напій на достатньо жирному молоці.

Вечірній і ранковий напої з куркуми

Куркума з водою на ніч може поліпшити травлення, знизити запалення та підтримати імунну систему. Рецепт води з куркумою простий: достатньо нагріти воду до температури 40–50 °C, додати в склянку ½ ч. л. куркуми та перемішати до отримання однорідного розчину (без грудочок).

У складі ранкового тонізуючого напою – протизапальна куркума, імбир, що підвищує імунітет, лимон – для детоксу та вітаміну С й трохи перцю для покращення метаболізму.

Знадобляться: 

  •  ¼ ч. л. порошку куркуми (або 1 ч. л. свіжої куркуми);
  •  1 ч. л. свіжого тертого імбиру (або 1/4 ч. л. порошку);
  •  1/2 лимона зі шкіркою;
  •  щіпка перцю;
  •  1,5 склянки води.

Все, крім лимонного соку, але включно з цедрою, змішати й проварити на середньому вогні 3 хвилини. Зняти, процідити, дати охолонути й додати лимонний сік. Якщо напій надто насичений, розвести водою та за необхідності додати мед.

Куркума з кефіром

Цей коктейль покращує травлення та не містить багато калорій. Можна вживати його замість вечері.

Знадобляться: 

  • куркума – ½ ч. л.;
  • кефір – 250 мл;
  • вода – 1 ст. л.

Приготування такого напою – найпростіше. Розчиніть куркуму в гарячій воді. Вилийте отриману рідину в кефір і перемішайте.

Раніше ми писали, як приготувати корисні солодощі з гарбуза: мармелад та запіканку

Також ми писали про два напої з імбиру, що зігріють у холодну погоду