Літні лимонади: 5 кращих рецептів

11.07.2020 15:48 Корисно
У спекотні дні втамовувати спрагу можна не тільки водою і компотами. Навіть найвищу температуру влітку допоможуть пережити свіжі домашні лимонади і коктейлі. До того ж вони не тільки подарують відчуття бадьорості і свіжості, але і збагатять організм вітамінами.

М’ятний лимонад

Класичний варіант домашнього лимонаду, який добре освіжає і охолоджує.

Знадобляться:
м’ята – 0,5 склянки,
лимон – 3 шт.,
цукор – 1,5 склянки,
вода – 3 л.

Лимони помити і вичавити з них сік. Приготувати цукровий сироп: закип’ятити склянку води і розмішати в ній цукор, щоб повністю розчинився. М’яту помити і дрібно порізати. У каструлі змішати лимонний сік, цукровий сироп, воду і м’яту, поставити в холодильник на одну годину. Охолоджений напій процідити від кісточок лимона і листочків м’яти, перелити в графин або пляшку. Подаючи на стіл, можна прикрасити листочками м’яти, також можна додатково покласти кубики льоду. 

Щоб лимонад вийшов ще смачнішим, краще брати великі лимони – вони соковитіші. Подавати на стіл лимонад краще охолодженим. Також для яскравого смаку можна додати в лимонад цедру лимона, тільки шкірку попередньо обдати окропом.

Полуничний мохіто

Смачний освіжаючий домашній коктейль з ароматними ягодами.

Знадобляться:
полуниця – 10–15 штук,
спрайт (або газована вода) – 1,5 л,
лимон – 2 шт.,
листя м’яти (за смаком) – кілька штук,
цукор – за смаком.

Полуницю помити, обсушити, видалити хвостики і розрізати ягоди на 3–4 частини, залежно від розміру ягоди. М’яту помити і обсушити, лимон помити і порізати тонкими дольками. У підходящу за розміром ємність викласти м’яту, ягоди, лимон і цукор, перемішати і залишити на 5 хвилин, потім розім’яти дерев’яною ложкою. Залити спрайтом або водою, перемішати і дати постояти ще хвилин 5. Перелити в графин, за бажанням додати лід, і можна подавати на стіл.

Примітка: якщо полуничний мохіто розводити спрайтом, цукру треба класти трішки, бо спрайт сам уже солодкий, краще потім додати ще.

Лимонад з червоної порічки

Освіжаючий напій з тонким цитрусовим смаком і ароматом червоної порічки.

Знадобляться:
червона порічка – 200 г,
цукор – 5 ст. л.,
лимон – 1,5 шт.,
м’ята – кілька гілочок,
вода – 1 л.

Порічку помити, відокремити від гілочок, викласти в миску, додати цукор, сік з одного лимона і подрібнити за допомогою блендера або розтерти дерев’яним товкачем. Отриману масу протерти через дрібне сито, щоб позбутися кісточок. Залити порічкове пюре кип’яченою охолодженою водою (можна використовувати мінеральну газовану), перемішати. М’яту помити, половинку лимона порізати кружальцями і покласти в графин, залити отриманим порічковим настоєм. Поставити в холодильник для Охолодження. Коли подаватиметься лимонад на стіл, можна вкинути шматочки льоду.

Вишневий лимонад

Яскравий вишневий лимонад – ще одна чудова нагода не лише освіжитися в спекотні дні, а й отримати порцію вітамінів та заряд бадьорості на весь день.

Знадобляться:
вишня – 200 г,
лимон – 1 шт.,
цукор – 6 ст. л.,
вода (звичайна або газована) – 1 л.

Вишню помити, видалити кісточки. 2/3 кількості вишні викласти в каструлю, залити 1 л води і всипати цукор, розмішати. Поставити на вогонь і довести до кипіння, проварити 3 хвилини, вимкнути і дати повністю охолонути. В остиглий відвар додати решту вишні і вичавлений лимонний сік, перемішати і поставити в холодильник для охолодження. Подаючи на стіл, можна додатково покласти шматочки льоду, а для прикраси – за бажанням листочки м’яти. Також разом з лимонним соком можна додавати сік зі свіжого апельсина – лимонад набуде яскравішого цитрусового смаку.

Читайте також Як правильно заморожувати ягоди

Огірково-лимонний фреш

Не тільки салати можна нарізати з огірками, але і робити освіжаючі літні напої, які до того ж тонізують організм і насичують його вітамінами.

Знадобляться:
огірки – 3–5 шт.,
лимони – 2–3 шт.,
мінеральна газована вода – 500 мл,
цукор – за бажанням.

Огірки помити, обрізати шкірку і натерти на дрібній тертці, потім огіркову масу протерти через сито або через марлю, щоб отримати сік. Лимони помити і вичавити з них сік. Змішати в підходящій ємності лимонний і огірковий соки, додати газовану воду і поставити в холодильник для охолодження. Можна додати цукор – так напій вийде солодким і смачнішим, бо без цукру напій буде кислим на смак.

Замість лимона можна брати лайм – з ним смак вийде трохи іншим, але теж дуже смачним. А коли подаватиметься напій на стіл, можна прикрасити його листками м’яти.