Нагодуємо кіз домашнім комбікормом

23.12.2019 08:00 Корисно
Фото: mundoenpositivo.com Фото: mundoenpositivo.com

Комбікорми для кіз знайти доволі проблематично. Згодовувати їм пташиний або свинячий комбікорм категорично не можна. Призначений для корів для кіз годиться, але гранули занадто великі, і склад не підходить для дрібних жуйних. Тож варто виготовити комбікорм власноруч.

Такий комбікорм обійдеться дешевше за покупний, якщо враховувати вартість інгредієнтів. До того ж, готуючи його для невеликої групи тварин, яких зазвичай утримують на власному подвір’ї, можна врахувати породу, особливості догляду, молочну продуктивність тощо. Такий цільовий підхід дозволяє використовувати комбікорм максимально ефективно.

 

Компоненти

Успішно замінює заводський комбікорм суміш мелених злаків і зернобобових. При цьому задля економії культури купують за доступною ціною.

Основою кормового раціону має бути овес або ячмінь — за рахунок великої кількості клітковини, хорошої засвоюваності білка, жиру і вуглеводів він ідеально підходить козі. Використовують і бобові: горох, сою. Недорогими концентратами є відходи борошномельної промисловості (висівки) та олійного виробництва.

Давати вівса (ячменю) козам в добу можна до 50% від усіх концентратів. Пшениця, кукурудза, соя та інші бобові не повинні становити більш ніж 10 % (кожного) у складі комбікорму.

Висівки, макуху, шроти використовують для збагачення білком раціону — 20–30 %.

При годуванні кіз узимку використовують і харчові відходи. Вони частково також відносяться до концентрованих кормів і зазвичай подаються в суміші із зерном або висівками. Харчові відходи перед згодовуванням козі слід відварити або запарити.

 

Як підготувати зерно до згодовування

Зерно перед згодовуванням слід обробити — цільне важко перетравлюється, що призводить до значної втрати поживності корму. Існує кілька технологій переробки зерна, з яких найчастіше використовуються такі.

Дроблення, розмелювання, плющення — механічне порушення цілісності. Рекомендується давати козам зерно крупного й середнього помелу з величиною частинок 1,5–4 мм. У подрібненому вигляді дають пшеницю, кукурудзу (в подрібненому вигляді зберігається не більш ніж 7 діб), ячмінь.

Дріжджування дозволяє підвищити вміст повноцінного білка. Таке зерно не повинно перевищувати 40 % від загальної норми концентратів. Для приготування потрібно 1 кг дріжджів розчинити у 150 л теплої (35 °С) води, а потім додати 100 кг подрібненого зерна. Далі – перемішувати через кожні півгодини, і за 6 годин корм буде готовим.

Осолоджування переводить крохмаль у цукор.

Підсмажування — підвищує засвоюваність крохмалю. Його проводять після зволоження протягом 10 хвилин при температурі 150 °С, потім зерно знову зволожують.

Пророщування — покращує вітамінний склад. Незбиране зерно слід намочити й розсипати в ящики. При періодичному зволоженні корм пророщують 6–8 діб.

 

Добовий розподіл

Добова потреба кіз у концентратах залежить від продуктивності, віку, маси, статі та обраного типу годівлі. Добовий раціон краще розподілити на кожне з годувань (2–3 рази) і згодовувати одночасно сіно, зерносуміш, овочі. При цьому обов’язково потрібно забезпечити цілодобовий доступ до свіжої води.

Розрахунок концентратів: 300 г на голову + 250 г на кожний отриманий літр молока на добу. Для дійної кози це в середньому 0,5–1 кг комбікорму, до 2 кг. Найбільше концентратів дають тваринам на відгодівлі і козлам-виробникам у період парування. Менше за все — холостим маткам, коли удою немає або він мінімальний.

Увага! Слід пам’ятати, що для жуйних діє правило: краще недогодувати концентратами, ніж перегодувати. Це пов’язано з особливостями їхнього травлення.