Навіщо потрібна повірка лічильників води, як зробити, хто за це платить?

Promo
30.04.2021 12:00 Корисно
Питання процедури повірки лічильників води і як це зробити цікавить більшість нашого населення, адже не кожен знає як це зробити правильно. Не завжди зрозуміло, коли і як повинна проходити процедура, ким оплачується повірка лічильників води і як часто потрібно її робити.

Експерти компанії ТОВ "Комерційне підприємство" “Вода” дадуть відповіді на ці питання.

Що таке повірка лічильника води і чи потрібна вона взагалі?

Лічильник - це прилад, який використовується для обліку споживання води. Він може працювати за різними принципами. Найчастіше в ньому міститься безліч рухомих частин, які зношуються в процесі роботи.

Такий знос може привести до того, що лічильник почне показувати неправильне споживання води. Це може призвести до переплат.

Що таке повірка - під повіркою розуміється комплекс дій, спрямований на перевірку приладу, його працездатність і відповідність нормам якості. Тобто, якщо ви використали куб води, лічильник повинен порахувати рівно куб, в межах допустимої похибки.

Для кожної моделі водоміра встановлений свій термін використання. Він становить від 3 до 6 років, в залежності від марки, води, яка вимірюється (гаряча або холодна). За чинним законодавством, період не може перевищувати 6 років.

Перевірку варто проводити і в тих випадках, якщо є підозра на неправильний облік. Наприклад, при приблизно такому ж споживанні і тарифах сума щомісячних платежів істотно змінюється. На зменшення теж варто звернути увагу. При плановій перевірці, якщо з'ясується недолік, буде виставлений рахунок. За кілька років може накопичитися пристойна сума, оплатити яку потрібно буде в короткий період.

Чи всі лічильники потрібно повіряти?

Повіряти потрібно все водоміри, незалежно від марки. Це підтверджується статтею 10 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність". Відрізнятися може лише термін, протягом якого перевірку потрібно буде здійснити.

Законодавство України не містить штрафних санкцій за порушення термінів повірки. Виробник встановлює термін в залежності від передбачуваного терміну експлуатації.

Як часто потрібно проводити?

Повірку лічильників води потрібно проводити в період від 3 до 6 років. Термін встановлюється в паспорті приладу.

Після проведення перевірки заявнику буде виданий документ, в якому буде вказана дата наступної процедури.

Хто здійснює?

Повірку лічильника може реалізувати два типи підприємств:

- державні метрологічні центри;

- приватні компанії, які мають відповідну акредитацію.

ТОВ "Комерційне підприємство" Вода "надає послуги повірки на комерційній основі. Наша компанія має всі необхідні дозвільні документи, тому видані за результатами повірки лічильників води на дому або на нашій території, документи можуть використовуватися для подальшої роботи з ресурсоснабжающими компаніями.

Як довго триває процес?

Термін повірки буде залежати від методу:

- аналіз лічильників на дому проводиться протягом півгодини;

- повірка лічильників води при демонтажі займе до місяця.

Термін буде залежати від декількох факторів. Це і складність ситуації, і завантаженість технічних фахівців і т.д. Ми відразу назвемо необхідний для повірки лічильників води часовий відрізок.

Якщо для перевірки потрібно буде демонтувати водомір, перекриття води не проводиться. Але розрахунок буде здійснюватися на підставі нормативів споживання. Це може бути як вигідно, так і не ні, в залежності від того, скільки витрачається ресурсу в конкретному будинку.

Повірка лічильників - досить витратна і марудна справа?

Багато відтягують перевірку, вважаючи, що процедура є дорогою, але це не так. У цій статті, ви можете ознайомиться з порадами, які розвіють усі ваші сумніви.

Безсумнівно, витрати на повірку лічильника гарячої або холодної води будуть, але вони допоможуть заощадити і оптимізувати витрати.

Неправильна робота водоміра може привести до того, що лічильник буде показувати підвищена витрата холодної води або гарячої води. В результаті користувач буде платити більше, ніж якби лічильник працював правильно. Тобто перевірку потрібно провести для простої економії.

Ще одна причина також пов'язана з економією. Так, ніяких штрафів за прострочення повірки законодавство України не містить. Але якщо не провести перевірку лічильника вчасно, споживання може бути розраховане виходячи з середніх нормативів. Далеко не завжди такий підхід вигідний споживачеві.

Складність процедури залежить від того, чи потрібно буде демонтувати водомір для його перевірки. Якщо дію можна реалізувати в будинку, значить особливих ускладнень з його демонтажу не буде. Якщо лічильник потрібно буде знімати, значить процедура ускладнюється.

У будь-якому випадку, всі турботи лягають на перевіряючу компанію. Користувачеві не доведеться робити нічого, крім виклику організації та оплати її послуг. Лічильник буде перевірений без його участі.

Які переваги повірки на місці експлуатації?

Повірка лічильників побутової води переважно проводиться вдома у користувача. Організація, яка буде надавати послугу, буде використовувати мобільні пристрої. Саме так робить і ТОВ "Комерційне підприємство "Вода".

Повірка лічильників води, здійснювана в будинку у заявника, має ряд переваг:

  1. При повірці не здійснюється демонтаж приладу, що виключає пошкодження мереж і сантехнічних об'єктів.
  2. Процедура перевірки зазнає суттєвого спрощення.
  3. Послуги з перевірки коштують значно дешевше.
  4. Лічильник продовжує використовуватися для замірів і знімається тільки при виявленні поломки;
  5. При такій перевірці водомірів виключається затягування процедури. Все проводиться відразу.
  6. При подібній перевірці лічильників користувач може контролювати роботу інженера. Він може знаходитися поруч і задавати питання.

Скільки коштує і хто повинен платити за повірку

Процедура перевірки здійснюється на платній основі. Вона здійснюється в інтересах власника приміщення, тому платити повинен саме він (або орендар, якщо це питання відрегульований договором).

Вартість повірки буде залежати від складності роботи:

- перевірити один лічильник, з демонтажем - близько 450 гривень;

- без демонтажу - близько 350 гривень;

- 2 лічильника з демонтажем - близько 670 гривень.

Конкретні суми можна буде дізнатися звернувшись до фірми яка буде проводити перевірку.

Штрафи

Законодавство України не передбачає штрафів за порушення термінів повірки лічильників. У теорії, користувач може застосовувати його скільки завгодно. Однак, штрафи застосовуються за інші порушення:

- порушення пломби обійдеться в суму від 850 до 2550 гривень;

- споживання води без лічильника коштуватиме від 170 до 850 гривень.

У період, протягом якого громадянин користувався водою без повірки лічильників води, може бути зроблений перерахунок. Витрата буде визначатися за нормативами споживання.

Висновки

Як згадувалося раніше, під повіркою лічильників води мається на увазі процедура, спрямована на контроль роботи приладу обліку. А для повірки водоміра потрібно лише подати заявку і дочекатися приїзду фахівця. ТОВ "Комерційне підприємство" “Вода" рекомендує не затягувати з процедурою, так як в результаті може бути проведено перерахунок з урахуванням нормативів середнього споживання. При своєчасній повірці в нашій компанії можна заощадити як нерви, так і кошти.

Автор: Олександр Гречаний