Обліпиха: лікувальною може бути не тільки олія

16.12.2019 08:00 Корисно
Фото: liza.ua Фото: liza.ua
Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про лікувальні властивості обліпихи — це як і де застосовувати її олію. Але ж не олією єдиною обмежуються цілющі засоби з цієї рослини.

Для лікування кашлю, розрідження мокротиння і кращого відхаркування використовується свіжовичавлений обліпиховий сік, з’єднаний рідким медом (1:1). Суміш приймають по 5 г 6–7 разів на добу.

При дефіциті вітамінів і анемії застосовують водний настій плодів обліпихи. Для його приготування 100 г доспілих плодів обліпихи потрібно ретельно обмити, розтовкти в пюре й залити 900 мл щойно закипілої води; суміш настояти півгодини і процідити через чисту тканину. Напій п’ють чотири рази на день, разова доза — 150 мл.

При трофічних виразках, дерматитах (незалежно від їх походження) та алергічних хворобах шкірних покривів використовують насичений обліпиховий відвар. Готують його так: в 1 л гарячої води всипати 7 ст. л. ягід, кип’ятити 10 хвилин, охолодити й акуратно процідити. Засіб приймають усередину (по 150 мл на день) або застосовують для приготування лікувальних компресів.

При термічних і гнійничкових ураженнях шкіри до ушкоджених ділянок прикладають перетерті в пюре свіжі ягоди обліпихи.

Увага! Не рекомендується вживати обліпиху дітям, молодшим за 3,5 року, і жінкам, що годують грудьми. Крім того, вона не показана тим, у кого наявні: захворювання шлунка; гастрит з підвищеною кислотністю; запалення сечового міхура; проблеми з підшлунковою залозою; камені в нирках і сечовому міхурі; виразкова і жовчнокам’яна хвороба.