Перевірено часом: бабусині рецепти від фітофторозу

16.07.2022 16:55 Корисно
У Харківській області, навіть там, де відносно спокійно, відчувається нестача звичних засобів догляду за рослинами, зокрема і від фітофторозу. В пригоді стане досвід наших бабусь, які доволі ефективно рятували врожаї помідорів тим, що було під рукою.

Фітофтороз уже давно є великою проблемою для аматорського огородництва на присадибних ділянках та дачах. Останнім часом науковці повідомляють, що знаходять фітофтору навіть на волосинках насіння томатів. Адже це захворювання легко передається навіть з насінням і таким чином викликає циклічність зараження.
Фітофтороз є грибковим захворюванням рослин, збудник якого – грибок Phytophthora infestans. Навіть переклад назви грибка з латини «Знищуючий рослини»:  він повністю руйнує рослинний організм, до якого відносно легко потрапляє. Основною групою ризику  рослини сімейства пасльонових, тому на наших грядках найчастіше страждають саме томати.

Спочатку конідії (мікроскопічні спори фітофтори) ніяк себе не проявляють. Але в середині літа на теренах України, як правило, виникають надзвичайно сприятливі умови для бурхливого розвитку грибка: тривала підвищена вологість повітря до 75 %, помірно тепла погода, значне коливання між денною та нічною температурами і, як наслідок, рясні роси. Таким чином, кожного ранку на поверхні рослин з’являються крапельки води. В них активізуються спори фітофтори. За допомогою своїх хвостиків вони рухаються до продихів рослини і через ці продихи потрапляють всередину рослинного організму – так відбувається зараження. Потім з’являються бурі цятки на листі та стеблинах, коричневі виразки на зелених плодах помідорів – і рослини вже приречені.

Головне – профілактика

Профілактика повинна бути направленою на захист рослин від надмірної вологості:
– обов’язково підв’язуйте рослини до кілочків або до тросиків на шпалерах, тоді їх поверхня буде надійно відокремлена від вологого ґрунту;
– не поливайте помідори методом розбризкування води зверху, використовуйте низовий полив ґрунту поблизу стеблин. Для зручності такого поливу найкраще зробити канавки вздовж окремих рядів рослин;
– поливайте помідори вранці, аби більша частина вологи до кінця дня встигла вбратися в ґрунт. А якщо вирощуєте томати у теплиці, обов’язково провітрюйте її;
– намагайтеся не допускати загущення рослин, тоді в їх кроні може збиратися зайва волога.

Засоби «спецзахисту»

Пам’ятайте, що не треба чекати появи зовнішніх ознак зараження на фітофтороз – тоді щось робити вже запізно. Якщо немає препаратів, можна викораститати те, що є, як кажуть, під рукою.

Часникове обприскування. На 10 літрів води додайте 1-1,5 склянки подрібнених головок та пагонів часнику і 1,5-2 грами марганцевокислого калію. Перше обприскування треба провести перед утворенням зав’язі, друге через 10 днів після першого. Потім, якщо ви раз на 12–15 днів обприскуватимете кущі томатів часниковим настоєм, результат буде добрим.
Зольне обприскування. На 10 літрів води додайте піввідра золи. Дайте настоятися три дні, періодично перемішуючи. Потім долийте ще 20 літрів води і додайте 30-35 грамів господарського чи рідкого мила. Обприскування проводьте тричі за сезон: перед цвітінням, коли з’явиться перша зав’язь, після збору першої хвилі врожаю.

Сольове обприскування. На 10 літрів води додайте одну склянку харчової солі. Сольова обробка створює на листі захисну плівку, яка стримуватиме потрапляння інфекції через продихи. Але потрібно пам’ятати, що це скоріше профілактичний захід, а не лікування, тому спочатку уважно огляньте кущ і видаліть уже пошкоджені листочки, а потім обприскуйте.
Молочне обприскування. У 10 літрів води додайте 1 літр знежиреного молока та 15 крапель йоду. Отриманим розчином обприскуйте рослини кожні два тижні. Такий йодно-молочний препарат не лише вбиває мікроби, а й прискорює ріст томатів. Крім того, можна використовувати молочну сироватку. Її зазвичай розводять з водою в пропорції 1:1 та обприскують рослини кожні три дні.

Дріжджове обприскування. У 10 літрах води розчиніть 100 г дріжджів. Цим засобом обробляйте бадилля томатів з появою перших ознак фітофтори.

Хвощове обприскування. У 100 грамів сухого (або 150 грамів свіжого) хвощу додайте 1 літр води та прокип’ятіть на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Після чого розведіть відвар у 5 літрах води та охолодіть до кімнатної температури. Цим препаратом обприскуйте рослини кожні 10-14 днів.

Сінне обприскування. 1 кг сіна залийте 10 літрами води, додайте жменю сечовини та залишіть настоюватися на 3-4 дні. Отриманий настій процідить та обприскуйте рослини кожні 1,5-2 тижні.

Грибне обприскування деревинним трутовиком. Підсушений гриб подрібніть ножем або пропустіть через м’ясорубку, потім залийте окропом (з розрахунку 10 літрів води на 100 грамів трутовика) і накрийте кришкою. Коли рідина охолоне, її треба процідити. Використовуйте для обприскування бадилля томатів кожні 10 днів. Пам’ятайте, що обробка трутовиком найбільш ефективна в момент зав’язування плодів.