Пільги для вдови ветерана Збройних Cил: на що розраховувати та як оформити

21.02.2021 15:39 Корисно
Фото: tvoemisto.tv Фото: tvoemisto.tv
Відомо, що пенсіонери Збройних Сил мають 50-відсоткову пільгу на оплату комунальних послуг. Чи може після смерті такого пенсіонера розраховувати на пільгу його вдова – пояснює наш юридичний консультант.

Основні засади державної політики щодо соціального захисту громадян, звільнених з військової служби, та членів їх сімей визначає Закон України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист». Статтею 6 цього Закону передбачено, що ветеранам військової служби надаються пільги, а саме: 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги).

Як розповіла начальниця Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Уляна Кудрик, вдови (вдівці) померлих ветеранів військової служби та члени їх сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими пунктами 6– 9 статті 6 цього Закону.

«Зважаючи на вищезазначене,  вдова ветерана військової служби має  право на пільги з оплати комунальних послуг відповідно до положень ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» у тому розмірі, що був визначений  чоловікові», – пояснила юристка.

До того ж вона зазначила, що робота із соціального забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей у Міністерстві оборони України здійснюється військовими комісаріатами. «Для отримання довідки  необхідно звернутися до військового комісаріату за місцем реєстрації із заявою про надання довідки для отримання пільг при оплаті комунальних послуг як вдові ветерана військової служби», – повідомила Уляна Кудрик.

Якщо жінка за віком та станом здоров’я не може сама оформляти ці документи, то юристка порадила скласти довіреність на людину, яка буде цим займатися. У такому разі довірена особа може подати всі документи для оформлення пільги, пред’явивши довіреність та оригінал паспорта.

Читайте також: Як оформити інвалідність: перелік документів та правила дій