Поради господарю: як доглядати за кухонними ножами

14.10.2020 17:17 Корисно
Фото: wildcat.biz.ua Фото: wildcat.biz.ua
Ножі – незамінні помічники на кухні, тому, щоб вони служили якомога довше, за ними треба правильно доглядати.

Де і як зберігати

Багато хто тримає ножі в загальній купі з виделками та ложками, але це не правильно. Річ у тому, що, якщо ножі, точніше, їх леза, постійно контактують з іншими металевими предметами, вони швидко тупляться, а ще – можуть покриватися іржою, якщо не мати звички витирати столові прибори після кожного миття. Отже, окрема підставка для ножів буде кращим варіантом. Можна зберігати ножі у дерев’яних блоках або блоках з іншого міцного матеріалу, які мають спеціальні отвори. Такі блоки продаються як разом з наборами ножів, так і окремо. Але найпрактичніший варіант – спеціальні магнітні тримачі для ножів, вони кріпляться просто на стіну, і ножі завжди під рукою.

Миття

Мити ножі після використання краще відразу. Це робити треба для того, щоб запобігти появі іржі через вміст кислот у овочах та фруктах. Після кожного застосування ніж мити з додаванням миючого засобу для посуду, а потім протирати м’якою ганчіркою за напрямком до леза. Особливо важливо це робити після нарізки лимона або цибулі, щоб уникнути появи темних плям на лезі, яких потім буде важко позбутися. Не варто мити ножі в посудомийній машині, тому що таке миття може пошкодити матеріал та затупити лезо.

Якщо ж плями все ж таки виникли, прибрати їх можливо таким способом: пробку з корку треба змочити у соняшниковій олії та солі, а потім протерти нею ніж. Після цього промити ніж холодною водою і витерти насухо. Також для чищення ножів продається спеціальна паста.

Заточування

У народі існує приказка: «У доброго господаря ножі в будинку завжди гострі». З часом леза втрачають  гостроту. Щоб заточити ножі самостійно, існують кілька способів.

Найпопулярніший з них – це точильний камінь, який буває трьох типів. Тонкозернистий використовується для правки і доведення ножа, середньозернистий потрібен для відновлення кромки, а грубозернистий використовується для виправлення кута заточування і форми ріжучої кромки. Маленький точильний камінь не варто купувати, бо чим більші його розміри, тим він зручніший у користуванні.

Також є варіант – це мусат. Це спеціальний сталевий або керамічний стрижень для правки ножів. Сталевий мусат схожий на круглий напилок з борозенками, спрямованими по осі, а керамічний має тонкішу і крихкішу структуру.

Ще такий спосіб – заточування ножів за допомогою наждачного паперу. Бажано користуватися водостійким наждачним папером, попередньо закріпивши його на рівній поверхні.

При заточуванні ножів важливо робити це правильно. Потрібно витримувати певний кут: для кухонних ножів цей параметр коливається в межах 10–30 градусів.

Частота заточування леза залежить від того, як часто використовується ніж, а ще, з якого матеріалу зроблена обробна дошка. Поверхні з металу, каменю та кераміки значно скорочують термін служби ножів.

Читайте також: Як вибрати якісний натуральний мед