Поради з бабусиного архіву можуть бути корисними й для нас

15.12.2019 08:00 Корисно
Фото: kp.ua Фото: kp.ua
Ми не перші, хто ділиться корисним життєвим досвідом з читачами. І в багатьох наших читачок (і читачів теж!) зберіглися ще матусині-бабусині вирізки зі старих газет і журналів з корисними порадами.

Деякі з них уже геть неактуальні (ну скажіть, хто зараз триматиме олію у скляних пляшках, та ще й відмиватиме цю тару для наступного використання!?). Але дещо можна взяти на озброєння і зараз. Тож пропонуємо добірку старих добрих порад з бабусиного архіву – нічого, звичайно, не редагуючи. 

  • З чаю можна приготувати лосьйон для жирної шкіри (він стягує пори). Заваріть невелику кількість чаю мінеральною водою, остудіть, додайте кілька крапель лимонного соку. Протирайте шкіру зранку і ввечері.
  • Коли манжети вовняної кофти розтягнулися, їх зав’язують тасьмою, опускають у миску з дуже гарячою водою і тримають її 5–10 хвилин на маленькому вогні (але не кип’ятять). Висушують манжети, не розв’язуючи тасьму.
  • Фарфор від тривалого користування тьмяніє. Щоб відновити його білизну, треба час від часу полоскати його в розчині кухонної солі або суміші солі і оцту. Плями зникають, коли їх протерти нашатирним спиртом.
  • Новий чавунний посуд треба добре «загартувати» на вогні, насипавши в нього тонкий шар кухонної солі, потім протерти цією ж сіллю і, помастивши жиром, знову протерти. Тоді страви, які ви готуєте, не будуть «прилипати».
  • У складі багатьох соусів є борошно. Його треба обсмажити на сковороді (з жирами або без них). Не лінуйтеся це зробити: сире борошно буде винуватцем неприємного присмаку соусу, зате обсмажене, пасероване покращить його. Крім того, сире борошно складно розвести так, щоб не залишилося грудочок.
  • Щоб на столовій клейонці не з’являлися тріщинки, час від часу протирайте її сумішшю оцту й молока (навпіл).