Реабілітація залежних від наркотиків: для чого вона потрібна?

Promo
11.08.2022 16:15 Корисно
Реабілітація є комплексом лікування наркозалежних, який складається з медичної, психологічної і соціальної допомоги людині. Метою курсу реабілітації є відновлення фізичного і психологічного стану пацієнта, повернення його до нормального життя без вживання наркотиків.

Під час реабілітації, окрім медикаментозної допомоги, хворий отримує  всебічну психологічну та психотерапевтичну підтримку, тобто лікування за всіма напрямками, які в сукупності дають необхідний результат – здорова твереза людина.

Реабілітаційний процес йде у супроводі лікарів та спеціалістів, тобто з проблемою наркозалежності хворий не бореться самотужки, тому що це неможливо.

Щодо місць лікування, можемо сказати, що окрім державних наркологічних диспансерів є приватні наркологічні реабілітаційні центри. Різниця між ними полягає в тому, що державні установи проводять в основному тільки очистку організму людини від наркотиків і відпускають додому, а в приватних закладах наркозалежний може пройти повний курс лікування.

Важливо пройти саме повний курс, тому що детоксикація це тимчасове вирішення проблеми і через деякий час людина знову починає вживати наркотики.

Крім того, приватний реабілітаційний центр netnarkotik.com.ua лікування наркозалежності  не вимагає, щоб пацієнт ставав на спеціальний наркологічний облік, як то є в державних диспансерах.

Реабілітаційний центр: що він являє собою?

Реабілітаційний центр є закладом в якому створені всі умови для комфортного лікування наркозалежних. Його укомплектовано штатом висококваліфікованих фахівців – лікарів, тренерів-консультантів. Кімнати для терапевтичних процедур оснащені сучасним обладнанням.

Реабілітаційний центр є закладом закритого типу, щоб унеможливити вживання наркотиків хворими.

Щоб не виникало сумнівів у родичів чи близьких щодо рівня закладу, до початку лікування наркозалежного, можна приїхати до центру та побачити все на власні очі.

Для цього заздалегідь потрібно зв’язатися із спеціалістом центру для узгодження дати та часу візиту. Способи зв’язку вказані на цьому сайті.

Курс лікування в наркологічному центрі

Робота центру спрямована на комплексний підхід до лікування наркозалежних, де за основу взята всесвітньо визнана програма «12 кроків».  

Чому саме ця програма? Тому що завдяки чіткому дотриманню всіх її постулатів, від наркозалежності вилікувались мільйони людей по всьому світі.

Програма націлена на:

  • усвідомлення пацієнтом що він хворий та бажання лікуватися;
  • зміну світогляду хворого;
  • духовний розвиток;
  • повне прийняття на рівні підсвідомості життя без наркотиків;
  • психологічну та психоемоційну реабілітацію;
  • фізичне оздоровлення;
  • відновлення нормальних стосунків з родиною та близькими.

Отже, курс лікування в наркологічному центрі складається з наступних послідовних етапів:

  1. Детоксикація медичними препаратами. Ця процедура виконується, щоб вивести з організму пацієнта наркотичні речовини та зняти абстинентний синдром (ломку).
  2. Реабілітація спрямована на відновлення фізичного, психоемоційного та духовного стану людини.

Тривалість реабілітації для кожного пацієнта різна і як правило складає від 2 до 6 місяців. Термін залежить від фізіологічного та психічного стану наркомана, а також строку, на протязі якого він вживав наркотичні речовини.

Такі терміни для деяких людей вважаються занадто великими але розуміючи, що без повноцінного лікування хворий через деякий час помре, ці строки вже й не настільки довгі.

  1. Ресоціалізація. Ця частина курсу лікування завершальна. Людина поступово приєднується до соціуму і перебуває під постійним контролем тренерів-консультантів наркологічного центру.    

Скільки центрів реабілітації в Україні та яка вартість лікування?

Офіційних даних щодо кількості центрів немає але з впевненістю можна сказати, що ці спеціальні заклади є у всіх регіонах України, принаймні в обласних центрах так точно.

Щодо вартості, то на це питання можна відповісти в індивідуальному порядку. Справа в тому, що майже кожен випадок наркотичної залежності є особливим, тому визначитись з ціною можна тільки після консультацій з лікарем. Після спілкування і обстеження, лікар складає план лікування, який стане основою для розрахунку вартості.

Рекомендація. Розглядайте ті наркологічні центри, які можуть забезпечити повний курс лікування наркозалежності, а саме:

  • детоксикацію;
  • реабілітацію;
  • ресоціалізацію.
Автор: Юлія Гнатченко