Рецепти страв з чорної смородини для сміливих господинь

23.07.2023 15:50 Корисно
Фото: kitsman.city Фото: kitsman.city

Що зазвичай роблять з чорної смородини? Ну, вітаміни... ну, желе.. ну, морозять – з цукром або без... ну, ще у випічку додають. Пропонуємо два рецепти для сміливих господинь, в яких чорна смородина поєднується з дуже незвичними інгредієнтами – перцем та оселедцем.

Закусочний салат з чорної смородини та оселедця

Оселедець з чорною смородиною — це смілива, ніжна й оригінальна страва. Взимку для неї можна використовувати заморожені ягоди, але зараз літо –  час смородини, тому беремо свіженьку та духмяну. Ваші рідні та гості будуть у захваті, адже ця страва прикрасить кожний стіл. Є тільки два «але»: перше –  ця страва готується заздалегідь, бо вона повинна настоятися, і друге – вона дуже швидко «зникає» зі столу, бо дуже смачна.

Знадобляться: 

  1. 250 г філе слабосоленого оселедця (якісного, бо це вирішить якість страви – краще купити цілий та приготувати філе власноруч)
  2. 150 мл сметани 
  3. 1 велика солодка  цибулина
  4. 100 мл рубленого кропу (не обов’язково)
  5.  1-2 ч. л. меду 
  6. 150 г  чорної смородини
  7. чорний перець (за смаком)

Готуємо спочатку заправку. Дрібно нарізаємо солодку (білу або червону) цибулину. Змішуємо сметану з медом, чорним перцем, цибулею і кропом, додаємо чорну смородину й ретельно перемішуємо. Ягоди смородини злегка розчавлюємо ложкою, щоб вони випустили сік. 

Філе оселедця нарізаємо невеликими шматочками та додаємо до заправки, перемішуємо та ставимо на 12 годин.

Подавати можна у салатнику або у разі святкової події – порційно у креманках, прикрасивши зеленню та ягодами. Але є і більш «бюджетний» варіант – використати для бутербродів з чорним хлібом. 

Найкраще ця закуска смакує з вареною картоплею.

Варення із смородини: чорне та з... перцем!

Так, смородина з перцем – це незвичне поєднання, але чому не спробувати та не урізноманітнити наше зимове меню?

Знадобляться: 

  1. 1 кг  чорної смородини
  2. 500 г  цукру
  3. чорний перець горошком (за смаком)

Один кілограм смородини  добре промиваємо, даємо воді стекти. Позбуваємося «хвостиків». Кладемо ягоди  у каструлю з товстим дном. Засипаємо цукром та залишаємо на 10-15 хвилин, щоб ягоди дали сік. 

Ставимо каструлю на маленький вогонь і терпляче доводимо до кипіння. На дуже слабкому вогні варимо 10–15 хвилин. 

Беремо горошини чорного перцю (бажано, свіженькі – перевіряємо строк використання) та розчавлюємо лезом ножа на доволі великі шматки. 

Коли варення буде майже готове, додаємо у каструлю перець. Не сиплемо весь одразу – робимо це поступово та пробуємо, адже у кожного своє розуміння гостроти.

Проварюємо ще хвилинку та знімаємо каструлю з вогню. Варення готове. Можна зберігати у холодильнику та потихеньку під’їдати,  а можна розкласти по стерилізованих банках і закатати на зиму. 

Раніше ми писали про сезонні страви з кабачків.

Більше корисних порад дивіться на нашому сайті.