Рецепти воєнного часу: якщо немає хліба

10.07.2022 17:45 Корисно

Настали скрутні часи, але не впадайте у відчай: завжди можна скористатися досвідом наших бабусь і прабабусь, адже не завжди в історії нашого народу все було гаразд. Немає хліба – зробимо, і хлібопічка нам не потрібна, вистачить і звичайної сковороди.

Українська «підпалка»: хліб без яєць та дріжджів

 Це – старовинний і водночас найпростіший  український рецепт для лихих часів, і для нього потрібен мінімум продуктів. Але хліб ця страва замінить.   

Знадобляться: 

Борошно – 2,5 склянки;
Вода – 1 склянка;
Сіль – 0,5 ст. л;
Олія – 2 ст. л.

Спосіб приготування

Борошно замішати з водою, додати сіль. Дати постояти півгодини.  
Потім зробити одне обминання тіста  і дати постояти ще 30–40 хвилин, щоб клейковина розійшлася.  
 Після цього відрізати шматочок і тоненько розкачати його, як на лаваш.  Обсмажити на сковороді без олії на середньому вогні з обох боків. 
У «підпалку» можна загортати будь-які продукти або їсти її замість хліба.
 
Рецепт домашньої паляниці від Євгена Клопотенка

Цей рецепт для тих, хто може вимовити його назву правильно.

Знадобляться: 

Борошно – 500 г;
 Будь-який кисломолочний продукт або вода – 400 мл;
  Сіль – 1 ч. л.;
   Сода – 1 ч. л.

Спосіб приготування

У миску насипати борошно, сіль і соду. Добре розмішати, щоб сода розійшлася по всьому борошну.
Залити  кисломолочкою. Якщо її немає, можна замінити водою з оцтом, щоб погасити соду. Перемішати суміш, щоб борошно просочилося рідиною, – на це потрібно 1-2 хвилини.
Викласти масу на посипаний борошном стіл і сформувати плоский чотирикутник. Потім скласти його конвертиком і заокруглити.
    На деко розстелити пергамент, змастити його олією. Випікати треба 20–30 хвилин за температури 200 градусів.

Автор: Інна Можейко