Робимо дах з черепиці — яку вибрати

25.08.2019 08:00 Корисно
Фото: leon.zp.ua Фото: leon.zp.ua
Цей вид покрівлі відомий у Старому Світі чи не з античних часів. А ми, переймаючи серед іншого в Європи і надбання в архітектурі, дедалі більше використовуємо черепицю. Благо, у продажу її вистачає.

Більше того, серед різноманіття пропозицій цілком можна й загубитися. До того ж, якщо з металокерамікою, композитною чи полімерпіщаною черепицею більш-менш усе однозначно, то натуральна і бітумна в різних джерелах то підрозділяються на підвиди — то ні. Тож подивимося, яка вона є, ця черепиця.

 

Натуральна

Для виготовлення всіх видів натуральної черепиці застосовуються легкоплавкі глини. Кераміка не чутлива до будь-яких впливів: спеки й морозу, різких перепадів температури та інших кліматичних чинників. Їй не страшні бактерії та нижчі рослини, випромінювання інфрачервоного та ультрафіолетового спектра. Черепиця має низьку теплопровідність, високу звукову ізоляцію і не накопичує статичної напруги. Крім того, вона повільно нагрівається і так само повільно остигає, тому в підпокрівельному просторі постійно циркулює тепле повітря, перешкоджаючи конденсації вологи і зберігаючи тим самим кроквяну конструкцію. Тому натуральна черепиця дуже підходить для будинків з мансардними поверхами, де сонце сильно нагріває покрівлю.

Термін служби керамічної черепиці без необхідності проведення ремонту перевищує 80 років. З роками колір такої покрівлі стає більш насиченим, а черепиця — красивішою. При цьому витрати на утримання даху мінімальні.

Відрізнити якісну натуральну керамічну черепицю можна, постукавши по ній. Звук має бути дзвінким і чистим, не деренькучим. Сама черепиця повинна мати бездоганно гладку поверхню, рівні краї і рівномірний, насичений колірний тон.

Фото: besplatka.ua

 

Черепиці для даху цього виду можуть бути плоскими стрічковими, пазовими стрічковими, пазовими штампованими, однохвильовими, двохвильовими, жолобчастими тощо. Це дозволяє виконати якісне покриття скатних дахів будь-якої складності з кутом нахилу понад 12°. Найвостребуваніші — стрічкова й пазова черепиця.

Істотним недоліком керамічної черепиці є низька герметичність: стики між плитками можуть пропускати вологу. Але ця проблема зникне, якщо передбачити додаткову гідроізоляцію: наприклад, покласти під черепицю руберойд або спеціальну плівку. Черепиця з кераміки доволі крихка та важка, тому її слід транспортувати обережно й використовувати додаткове обладнання або робочу силу для вивантаження. До того ж, дехто вважає, що вага — це перевага керамічної черепиці, завдяки їй дах з натуральної черепиці вистоїть під шквальними поривами вітру, зливою і градом, позбавивши домовласника негативних відчуттів через шуми. Але слід пам’ятати, що керамічна черепиця і всі її комплектуючі дорогі.

Інший вид натуральної черепиці — черепиця, зроблена з цементу й піску. За зовнішнім виглядом вона практично не відрізняється від «класичної» черепиці, і різницю помітять тільки професіонали. Цементно-піщане покриття отримало в останні десятиліття широке поширення і має всі переваги керамічної черепиці, але в кілька разів дешевше і, як стверджують виробники, довговічніше в умовах суворого клімату — термін служби перевищує 100 років.

Виготовляється цементно-піщана черепиця (ЦПЧ) з високоякісного піску, вапняку й пігментів окису заліза. Деякі виробники для поліпшення зовнішнього вигляду і збільшення терміну служби продукції додатково покривають черепицю полімерної водовідштовхувальним фарбою зі спеціальними добавками. Плюси й мінуси ЦПЧ ті самі, як і керамічної, але вона значно дешевша.

 

Відмінності між керамічною і цементно-піщаною черепицею

Фото: woodmizer.com.by

Фактура поверхні: керамічна — абсолютно гладка, ЦПЧ — злегка шорстка

Товщина: керамічної плитки — 10–15 мм, ЦПЧ — близько 30 мм

Форма: край ЦПЧ зазвичай обрубаний, а в керамічної черепиці має більш плавні форми, глибші борозни й замок, витонченіший профіль

Різноманітність моделей: керамічної — більше за рахунок різноманітності технологічних прийомів її виробництва

Колірна гамма у керамічної черепиці значно ширше, ніж у ЦПЧ.

На даху відмінності між матеріалами малопомітні й на якісних характеристиках самої покрівлі не відбиваються.

 

Бітумна

Це доволі новий різновид черепиці, що відноситься до м’яких видів покрівлі. Матеріал зазвичай ще називають гнучкою або м’якою черепицею, але фахівці розрізняють ці два підвиди. Основний елемент, з якого виготовлено бітумну черепицю, — скловолокно. Зовні черепиця покрита мінеральною крихтою, яка дозволяє створити понад 60 колірних рішень і близько 200 варіантів відтінків. різний колір, а внутрішня поверхня просочена клеєм.

Фото: alprom.org

До переваг цього виду покриття відносяться легкість, звуко- і теплоізоляція, зручність транспортування, можливість монтажу на поверхнях з формою будь-якої складності, легкість, міцність, стійкість до температурних перепадів. Крім того, гнучкій черепиці не страшні іржа, протікання і розтріскування, корозія і гниття, вона декоративна, не вигоряє і не потребує додаткового підфарбовування під час експлуатації. Її зручно встановлювати: відходи під час монтажу зовсім незначні, що економить матеріал і, відповідно, кошти. Крім того, черепицю можна замінювати окремими частинами, хоча при цьому для монтажу потрібна суцільна обрешітка, що ускладнює процес. Серед недоліків також — неекологічність, слабка стійкість до пошкоджень і те, що внаслідок дії високих температурах черепиця може виділяти неприємний запах і канцерогени.

Як стверджують виробники, термін служби бітумної черепиці перевищує 60 років (хоча в деяких джерелах гарантують 15–20 років).

 

М’яка і гнучка

М’яка черепиця – вид покриття, що складається з невеликих плоских листів з фігурними вирізами (шестикутники, прямокутники, хвилеподібні тощо) по одному краю. Зазвичай один лист імітує смугу, що складається з 3–4 черепиць.

Фото: serpa.by

Гнучка черепиця — покриття, що являє собою так званий «пиріг», який складається з декількох шарів, кількість і товщина яких у матеріалах різних виробників різна. Найчастіше модифікований бітум наноситься з обох боків на армувальне скловолокно. Лицьова поверхня з декоративним (воно ж захисне) покриттям.