Розлучення і кредит: як розірвати боргову поруку

27.12.2020 15:54 Корисно
Трапляються ситуації, коли сімейний союз зазнає краху, однак дії, вчинені ще під час шлюбу, можуть тягнутися за колишньою парою ще роками. Не є винятком ситуація, коли один із подружжя був поручителем за кредитними зобов’язаннями іншого під час ще існуючого шлюбу.

Адвокат Роман Чумак дав роз’яснення, як бути із зобов’язаннями, які брало на себе подружжя, ще перебуваючи в шлюбі.

– За загальним правилом, майно, набуте за час шлюбу, є спільною сумісною власністю. Так само взяті на себе зобов’язання при придбанні цього майна і не тільки теж є спільними, і вони не припиняються навіть після розірвання шлюбу, особливо, якщо такі обов’язки закріплені договором поруки, –розповів адвокат.

За його словами, доволі частими є ситуації, коли один із подружжя навіть не користується набутим у кредит майном, а договір поруки діє і кредитор у будь-який момент може заявити свої вимоги щодо його повернення. 

Читайте також: Як отримати компенсацію за травмування на непосипаних тротуарах

– Проаналізувавши частину 1 статті 652 Цивільного кодексу України, можна зробити висновок, що зміна суттєвих обставин, якими сторони керувалися, укладаючи договір, дає підстави змінити або розірвати його. Зміна істотних обставин має місце, якщо обставини змінилися настільки, що якби сторони могли це передбачити, вони б не уклали договір або уклали його на інших умовах, – пояснив Роман Чумак.

Тому, як варіант, юрист радить звертатися до суду з позовом про розірвання договору поруки та доводити, що в момент укладення договору одній стороні не було відомо про намір і бажання іншої сторони розірвати шлюб і сьогодні майно, яке було придбано в кредит, не використовується в інтересах сім’ї.