Шість програм, що заспокоять ваш розум та покращать пам'ять

03.06.2022 16:27 Корисно
Усім відомо, що в сучасному житті багато стресів. Але якщо ви можете знайти бодай декілька хвилин тиші, то зможете відкрити для себе власний розум із нового боку.

Є багато доказів користі розумових вправ, на кшталт медитації та тренування пам'яті, для подолання стресу, а результати деяких досліджень, навіть, стверджують, що вони позитивно впливають на гени.

Тому пропонуємо 6 найкращих, здебільшого англомовних, програм для медитації та покращення роботи пам'яті.

Peak

Тим, хто отримує задоволення від головоломок, будуть до вподоби 45 завдань у Peak, розділених на 6 категорій. Тут є навіть задачі для вирішення за кавою, коли треба скласти головоломку, поки ви насолоджуєтеся улюбленим напоєм – ідеальна можливість зробити розумову вправу без порушення власного графіку.

У програмі є функція контролю прогресу гравця, що дозволить зберігати мотивацію та не відходити від цілі. До того ж, тут можна грати проти друзів або випадкових користувачів. 

Опанувати основи можна в безплатній версії, а вже повна версія (Pro), за 4,99 дол. США на місяць, запропонує вам нові різновиди змагань та складніші задачі.

Buddhify

Буддизм ґрунтується на мистецтві медитації, і саме назва цієї релігії дала назву цій надкорисній програмі. Buddhify пропонує понад 200 технік медитації в залежності від причини: можливо ви не вмієте вчасно зупинитися під час гри в азартні ігри, через що постійно живете в стресі, чи постійно відчуваєте злість без причини. Вправи з цієї програми допомагають поступово розібратися з причинами для занепокоєння, а найголовніше те, що їх можна виконувати будь-коли, навіть у дорозі або під час прогулянки.

Мінусом є відсутність безплатної версії цієї програми або безкоштовного контенту для проби. Вартість базової версії програми становить 5 дол. США, але користувачі нею задоволені та підтверджують, що програма повністю виправдовує власну ціну.

Luminosity

Цій програмі вже понад 10 років, але вона не втратила популярності й тепер пропонує понад 40 ігор для тренування мозку. Тут можна вирішувати мовні та математичні завдання, і навіть налаштувати перелік завдань за власними вподобаннями, якщо відповісти на декілька простих запитань відразу після завантаження програми. Це називається тестом на придатність (Fit Test), за результатами якого ви можете бачити власні початкові результати, які з часом покращуватимете через використання програми.
 
Особливо корисними є математичні ігри. Якщо ви ненавидите, навіть, прості задачі з числами, Luminosity розпочне з найпростіших із них, аби поволі підготувати вас до складніших задач.
 
Подібно до програми "Peak", автори цієї програми пропонують повну версію за 11,99 дол. США на місяць із персональними вправами та детальними звітами, які повністю виправдовують таку ціну, якщо ви регулярно користуєтеся цією програмою.

Elevate

З огляду на назву ("elevate" перекладається з англійської як "піднімай"), Elevate допомагає підняти власні когнітивні здібності на вищий щабель. Щоденні завдання та вправи покращують ваші розумові здібності через зосередження уваги на пам'яті, обробці інформації, математиці та розумінні інформації.

Родзинкою Elevate є функція адаптованого прогресу, що автоматично підвищує рівень складності задач з урахуванням ваших результатів, а інформаційна панель цієї програми дозволяє демонструвати ваш прогрес, навіть, на Apple Watch. 

За 4,99 дол. США можна придбати повну (Pro) версію цієї програми з додатковими функціями, на кшталт необмеженої кількості ігор та можливостей гри в них, а також детальніших ігрових звітів. І це не так уже й багато, адже незалежні випробування довели, що регулярне користування цією програмою покращує когнітивні функції на 69%.

Headspace

Headspace – це один із найбільших гравців на "полі" програм для медитації, у якого за останні декілька років з'явилася достатня велика армія прихильників, тому ціна її підтверджує домінуючу позицію – 13 дол. США на місяць, але на рік цю програму можна передплатити із суттєвою знижкою – за 70 дол. США. Ці суми набагато вищі за конкурентів, але й отримуєте ви теж багато чого. Тут є безмежний перелік різноманітних технік та курсів із медитації, де кожна людина знайде щось для себе. Крім того, якщо ви поділитеся деякою інформацією про себе, програма створить персоналізований для вас план.

Спеціальні функції програми напевно заспокоять вас перед сном спеціально написаною музикою, звуками природи та розповідями. 

Рекомендуємо починати з 14-денної безплатної версії, а вже потім вирішувати чи варта ця програма таких значних витрат. 

Breathe+

Усі, хто хоча б трохи цікавився медитацією, знають про важливість дихання. Але "правильно вдихаємо" та "правильно видихаємо" набагато простіше сказати, ніж зробити.

Саме для цього й задумувалася Breathe+. Її інтуїтивно зрозумілий інтерфейс допоможе віднайти найкориснішу методику концентрації на оптимальному диханні, аби суттєво покращити самопочуття.

У безплатній версії є реклама. Проте навіть такої версії достатньо для розуміння основ, але ж і платна версія не така вже й дорога – лише за 9 дол. США ви отримуєте довічний доступ до всіх функцій та вправ цієї програми.