Що не треба робити з розсадою томатів: сім розповсюджених помилок

27.03.2024 17:20 Корисно
Фото: ukr.media Фото: ukr.media

Хтось не знає, як цій розсаді догодити, а хтось посадив насіння та забув: мовляв, нехай далі кущики самі про себе дбають. Але де ж та «золота середина»? Спробуємо знайти.

Не погубити, залишивши без турботи, та не нашкодити надмірною старанністю – це головне правило досвідченого городника. Для того щоб ваш догляд за розсадою томатів був не занадто важким та водночас давав успішний результат, варто звернути увагу на наші поради. 

  1. Рання пересадка. Не пересаджуйте розсаду зарано – це може призвести до хвороби або загибелі великої частини рослин, адже вони ще не встигли набрати силу. Сигналом для пікірування є поява двох-трьох справжніх листиків. 
  2. Рясний полив. Це може призвести до появи грибка, і розсада загине.
  3. Щільна посадка. Коли пересаджуватимете, дотримуйтеся відстані 4–5 см. Більш щільна посадка – це відсутність провіювання (а це знову ж таки грибок), нестача мікроелементів для росту та переплетіння корінців і травмування під час пересадки в ґрунт.
  4. Посилена підгодівля. Так, що занадто, не корисно. Внесіть добрива під час сіяння, а потім дійте чітко за календарем. 
  5. Тепличні умови. Розсаду треба загартовувати (наприклад, виносити на вулицю), адже після пересадки на неї чекають багато сюрпризів від погоди – холод, дощ, спека. 
  6. Темний куток подалі від сонячних променів. Розсада має зберігатися у світлому місці, наприклад, на підвіконні. Завдяки денному світлу в листі відбувається фотосинтез, який відіграє велику роль у розвитку майбутніх кущів томатів. У темному приміщенні розсада просто загине. 
  7. Рання висадка у відкритий ґрунт. Не поспішайте з цим: ґрунт має прогрітися, а нічні заморозки – відступити. Досвідчені городники знають: чим раніше пересадите розсаду у відкритий ґрунт, тим пізніше зберете довгоочікуваний урожай.

Раніше ми писали про місячний календар садівника та городника на березень 2024