Що таке мішковина?

Promo
20.10.2022 10:15 Корисно
Мішковина або джут швидко набирає популярність завдяки своїй універсальності, практичності та природному зовнішньому вигляду.

Коли справа доходить до мішковини, швидко встановлюється зв’язок із класичним джутовим мішком, який на деякий час замінив поліетиленовий пакет як більш екологічна альтернатива. Ці міцні та довговічні рослинні волокна надзвичайно підходять для виробництва функціональних продуктів. Це не тільки прості тканинні сумки, а й шикарні, сучасні шоппери або сумки для адвент-календаря. Крім того, мішковину також можна використовувати для хобі та в декоративних цілях. Джут користується особливою популярністю та універсальністю завдяки своїй практичності та природному зовнішньому вигляду. Якщо обрали мішковину для пошиття своїх декоративних виробів, купити її можна в інтернет-магазині Текстиль-Контакт. Тут приємні ціни та швидка доставка замовлень у всі регіони України.

Джутова тканина – що це взагалі таке?

Джут - це рослина, що походить з роду Chorchorus, що відноситься до сімейства мальвових. Це однорічна культура, яка процвітає в тропічному та вологому кліматі та походить із Середземноморського регіону, звідки поширилася до Азії. Нині основні райони вирощування знаходяться в дельті Гангу (Індія та Бангладеш). Збирають рослину приблизно через чотири місяці після посіву.

Щоб переробити джут на тканину, спочатку необхідно зібрати волокна джуту, які знаходяться в корі, між корою і стеблами рослини. Це потребує кількох робочих етапів, у тому числі відмолювання. Це метод, який дозволяє видалити волокна з джуту. Це може включати польове змочування, росу або воду. В останньому випадку рослини поміщають у воду на кілька днів, а потім розтинають шляхом подрібнення і розгойдування.

У першому випадку рослини залишають сушитись, надавши їм золотистого кольору. Нарешті, волокна відбирають, промивають, сушать, змащують маслом і прядуть у пряжу. Спосіб подальшої обробки пряжі залежить від типу тканини, яка буде виготовлена. Як правило, джут груботканий полотняним переплетенням. Нитка основи по черзі прокладається над і під відповідною ниткою піткання, таким чином створюється структура сітки. Це добре видно, наприклад, на кишеньковій білизні.

Основні властивості

Волокна мішковини стійкі до розривів і майже не розтягуються, тому їх в основному використовують для виробництва твердих, міцних і пружних тканин. Вона характеризується грубим виглядом і золотистим блиском. З цих причин її також називають «золотим волокном». Великою перевагою мішковини є те, що вона повністю біологічно розкладається і її можна просто викинути на компостну купу. Крім того, тканина пропускає повітря і тому часто використовується для виробництва мішкового полотна, яке в основному використовується для транспортування харчових продуктів.

Відомий приклад цього – мішок для картоплі. Крім того, ви можете дуже добре пофарбувати мішковину. Недоліками, однак, є іноді сильний запах і чутливість волокна до води; якщо джут намокає, він починає швидко гнити.

Як правильно обробляти тканину?

Перед розкроєм виперіть мішковину принаймні один раз, якщо можливо, щоб переконатися, що вона більше не дає усадки. Щоб краї були максимально акуратними, рекомендується попередньо розпрасувати тканину. Тканину теж можна різати без проблем.

Залежно від ваших уподобань, ви можете використовувати для цього ножиці або різак. Важливо, щоб леза були гострими, щоб міцні волокна можна було розрізати або обрізати акуратно й точно. Завдяки впізнаваний сітчастій структурі груботканий джутовий матеріал забезпечує хорошу орієнтацію під час розкрою. Щоб краї не растрепались, рекомендується відразу обробити зрізані краї. Для перенесення викрійки можна використовувати шпильки або кравецьку крейду.

Щоб пошити мішковину тканину, не обов’язково бути професіоналом шиття. Завдяки грубій структурі ви добре зчепите тканину, і вона не так швидко зісковзує зі столу вашої швейної машини. Для цього також не потрібна спеціальна швейна машинка. Загалом, достатньо буде універсальної голки, звичайної нитки і прямого стібка. Під час обробки швів зазвичай можна просто використовувати зигзагоподібний стібок, щоб отримати еластичний і стійкий до розривів шов.

Головні правила догляду

Той факт, що мішкова тканина настільки міцна, не означає, що її можна прати. Хоча джут часто можна прати в пральній машині при температурі близько 40°C, є також різновиди, які взагалі не можна прати. Зазвичай джут не підходить для хімчистки. Тому уважно читайте інструкцію виробника! Не кожну джутову тканину можна класти в сушарку. Якщо не зазначено інше, джут можна прасувати – часто навіть при високих температурах.