Що варто знати про антидепресанти

Promo
31.05.2022 17:45 Корисно
Якщо ви відчуваєте постійну пригніченість, втрату інтересу до життя та не здатні виконувати повсякденні справи протягом, як мінімум, двох тижнів – це привід для занепокоєння. Зазвичай саме так проявляється депресія.

Прихована небезпека

Медики попереджають: депресія – це небезпечно, на неї страждають від 3,8 до 6,3 відсотка населення в країнах Європи. І перший крок до одужання – звернутися до лікаря, тим більше, що депресія не є невиліковною хворобою. Але лікування повинно йти тільки під контролем лікаря, саме він разом з  іншим повинен призначити спеціальні ліки в певному дозуванні – антидепресанти. Наразі багато фармацевтичних компаній світу виробляють антидепресанти. Великий вибір ви можете знайти тут:   https://apteka.net.ua/ru/medikamenty/antidepressanty , але зробити це треба тільки після призначення лікаря.
І не зволікайте зі зверненням до фахівця, адже депресія – це не ознака слабкості характеру, а підступна хвороба, яку лікувати краще на ранніх стадіях. Тим більш, що вона сама не пройде, алкоголем не лікується, а в запущених стадіях може призвести до серйозних псіхичних розладів і навіть до самогубства. 

Антидепресанти: розвінчуємо міфи

 1. Антидепресанти на відміну від транквілізаторів не викликають звикання. 
2. Антидепресанти не є стимуляторами, вони не спричинять маніакальний стан.
3. Антидепресанти це не «чарівні пігулки»  – вони не працюють з першого ж прийому, потрібно десь 2–6 тижнів, адже вони доволі швидко виводяться з організму, і потрібен деякий час, щоб ці препарати накопичились і почали діяти.
4. Антидепресанти не лікують відразу. Ці ліки потрібно пити курсом від 4 до 9 місяців і ні в якому разі не припиняти прийом пігулок, коли ви відчули полегшення, інакше депресивний стан може повернутися. 
5. Лікування антидепресантами викликає статеву слабкість. Сексуальні дисфункції дійсно є побічним ефектом, але він повністю зникає після відміни препарату. Треба порадитися з лікарем – і він підбере для вас інший препарат, який не буде мати для вас такого ефекту.  

Застереження у прийомі антидепресантів

Ці ліки потрібно приймати не тільки кожен день, а й у певний час доби – саме так, як призначив лікар. Не можна самостійно міняти ліки і приймати ті, що порадила сусідка, замість тих, які призначив лікар, – адже кожна людина має свої особливості організму, і врахувати їх може тільки фахівець.
Не можна різко кидати приймання цих препаратів –  це може викликати стрес.
Якщо ви приймаєте антидепресанти, то треба відмовитися від авокадо, шоколаду, бананів, молока, сиру, сої, копчених виробів та червоного вина. До речі, увесь алкоголь краще не вживати. 
Лікарі попереджають про побічні ефекти – насамперед нудоту, яка проходить через 1-2 тижні. Можливі також зміна маси тіла, набряки ніг, зниження артеріального тиску та навіть дуже яскраві сновидіння. В усіх цих випадках треба повідомити лікаря, який підкорегує дозу антидепресанту. 
Головна порада у прийомі антидепресантів – це ретельно дотримуватися вказівок лікаря, а ще  купувати ліки тільки в перевірених аптеках, щоб не натрапити на підробку та не завдати шкоди своєму організму.  

Автор: Ірина Мнішек