Щоб лежав аж до середини липня: як зібрати та зберегти взимку найукраїнський овоч

23.10.2022 16:32 Корисно
На нашій території буряк росте більше тисячі років; зараз в Україні висаджують 163 сорти тільки столового буряку. Фантастична популярність пояснюється просто – він корисний для здоров’я, поживний та головне – зберігається майже до нового врожаю. Але є умова – якщо його правильно зібрати та зберігати.

На початок жовтня в Україні ранні та середньостиглі сорти буряків уже прибрано. Зараз важливо правильно зібрати та підготувати до успішного зберігання пізні сорти, які здатні у сприятливих умовах долежати аж до середини липня. Але поспішати зі збиранням буряків пізнього дозрівання не варто, тому що більшість корисних поживних речовин у коренеплоді накопичується саме в прохолодні осінні дні. 

Але й  затягувати не потрібно – буряк, що потрапив під заморозок, втрачає смакові якості і погано зберігається. Термін збирання залежить від сорту і обов’язково вказаний на упаковці з насінням. Але важливими є й особливості погодних умов поточного року. Тому слід пам’ятати, що вірною ознакою дозрівання буряків є в’янення і пожовтіння нижніх листочків.

Найкраще збирання буряків проводити в доволі теплий сонячний день і не раніше ніж через дві доби після дощу – тоді прибрані рослини будуть сухими. Збирати коренеплоди слід, не поспішаючи, без пошкодження їхньої поверхні. Краще не застосовувати лопату чи вила. Буряк легко та акуратно виймається з ґрунту за бадилля руками. Якщо ґрунт занадто щільний, то вздовж рядка потрібно прокопати канавку лопатою, а потім руками зіштовхнути в неї всі коренеплоди.

Після вилучення з ґрунту на коренеплодах треба обрізати бадилля за допомогою секатора, ножиць або гострого ножа. До того ж можна залишати нижню частину листових пластин, але не більше ніж на сантиметр від коренеплоду. Якщо залишити занадто довге бадилля, то воно почне загнивати, а гниль швидко перейде на коренеплоди.

Потім коренеплоди слід розкласти на мішковині або цупкому папері просто неба, під навісом або в сухому приміщенні і в такому положенні просушити від 2 до 4 годин. Після просушування буряки слід оглянути, відбракувати на їжу пошкоджені, а ідеально цілі протерти м’якою ганчіркою з метою видалення залишків землі.

Для зберігання буряки слід поміщати в льох або на лоджію, де температура повинна становити +2...+4°, а вологість – 90–95 % відсотків. Найкраще зберігати в дерев’яних ящиках з пошаровим пересипанням тирсою або промитим і висушеним у духовій шафі піском. Добрий результат дає зберігання коренеплодів, що розкладені в один шар на стелажах.

Крім того, буряк можна зберігати укладеним у бурти, водночас кінчики коренів повинні бути спрямовані в центр бурту.

Цікаво, що буряк та картопля під час спільного зберігання добре впливають на збереження одне одного. Тому зараз набуває популярності метод зберігання в дерев’яному ящику буряків упереміш з картоплею.