Топ-5 домашніх соусів до м’ясних і рибних страв

19.02.2021 17:14 Корисно
фото ukr.media фото ukr.media
Ідеться про соуси, які можна швидко приготувати і завдяки яким можна поліпшити смак будь-якої, навіть найпростішої, страви.

Від соусу багато чого залежить: смак, аромат, зовнішній вигляд страви і також її калорійність. Наприклад, соуси, до складу яких входять різні олії і яйця, будуть поживнішими. А за допомогою спецій можна приглушити природний смак продукту або ж зробити його зовсім іншим. Пропонуємо познайомитися з найпопулярнішими рецептами домашніх соусів.

Гірчичний соус

Такий соус добре смакує до рибних страв, він доповнює смакові властивості основного інгредієнта.

Знадобляться: жовток – 1–2 шт., діжонська гірчиця – 2 ст. л., цукор – 1 ч. л., винний оцет – 1 ч. л., соняшникова олія – 100 мл, кріп свіжий – за смаком, сіль, чорний мелений перець – за смаком.

У підходящу за розміром миску викласти гірчицю. Потім додати жовток (один, якщо яйце велике, два – якщо яйце маленьке за розміром). Потім всипати цукор і ретельно збити все віночком. Затим додати сіль, мелений перець і влити винний оцет, знову збити міксером. Слідом додати порізаний дрібно кріп і влити тоненькою цівкою олію, як слід перемішати. Соус готовий, його можна подавати на стіл.

Читайте також Самса з плавленим сиром з листкового тіста – швидко та смачно

Тартар

Ще один легкий соус для рибних страв, але також він підійде і до м’ясних страв, і салатів.

Знадобляться: свіжий огірок – 2 шт., часник – 1–2 зуб-чики, зелень свіжа (кріп, петрушка) – 1 пучок, майонез (низькокалорійний) – 2 ст. л., сметана – 2 ст. л., сік лимона – 1 ч. л., оливкова олія – 1 ст. л., сіль – за смаком.

Огірки помити, почистити і дрібно порізати ножем або подрібнити будь-яким зручним способом, наприклад, на тертці або блендером. Викласти подрібнені огірки в миску, додати сметану і майонез, додати сіль і як слід перемішати. Часник видавити через прес або подрібнити ножем, додати до решти інгредієнтів. Потім влити оливкову олію (до речі, її можна замінити на соняшникову).
Порізати дрібно зелень, скропити її лимонним соком і теж додати в миску. Всі інгредієнти добре перемішати, можна для цього використовувати блендер. Соус готовий, смачного!

Соус з томатної пасти


фото ablexur.ru

Універсальний домашній соус, який готується дуже швидко. Смак соусу можна регулювати самостійно, додавати різні трави і спеції за бажанням – від цього він тільки виграє.

Знадобляться: томатна паста – 4 ст. л., вода – 250 мл, сіль – 1 ч. л., цукор – 6 ч. л., кориця – 0,5 ч. л., чорний мелений перець – за смаком.

Томатну пасту викласти в каструльку або миску, яку можна буде поставити на вогонь. Закип’ятити необхідну кількість води і залити нею томатну пасту, як слід розмішати, томатна паста повин-
на повністю розчинитися. Додати сіль, цукор, мелений перець і корицю, розмішати до повного розчинення солі та цукру. Поставити соус на маленький вогонь і проварити 3–5 хвилин. Подавати на стіл соус можна як гарячим, так і охолодженим.

Соус зі сметани і томатної пасти

Такий соус підходить для більшості других страв, його можна подавати до макаронів, страв зі свинини, яловичини або птиці.

Знадобляться: томатна паста – 2 ст. л., сметана – 25 г, морква (невелика) – 0,5 шт., цибуля ріпчаста – 0,5 шт., сіль, чорний мелений перець, паприка – за смаком, вода – 1 склянка, соняшникова олія – 1 ст. л.

Моркву і цибулю почистити, моркву натерти на дрібній тертці, цибулю дрібно порізати. Обсмажити овочі на сковороді в олії до золотистого кольору. Додати томатну пасту, розмішати, потім влити воду і знову перемішати. Потім додати сметану, перемішати, останні інгредієнти – це сіль і спеції. Тушкувати соус потрібно до загустіння близько 5 хвилин, помішуючи. Готовий соус викласти в соусницю і можна подавати.

Вершково-часниковий соус


фото receptysousov.ru

Відмінно доповнить смак м’яса, курки, салатів і страв з морепродуктами.

Знадобляться: вершки – 225 мл, вершкове масло – 20 г, мускатний горіх – за смаком, сіль, чорний мелений перець – за смаком, часник – 2 зубчики.

Часник пропустити через прес або подрібнити ножем. На суху сковорідку покласти шматочок вершкового масла та подрібнений часник і поставити на маленький вогонь. Обсмажувати часник потрібно до м’якості, він повинен стати прозорим. Для цього знадобиться близько однієї хвилини. Потім влити в сковорідку вершки, додати сіль і мелений перець, мускатний горіх і варити, помішуючи, соус на маленькому вогні до загустіння – від часу приготування залежить густота соусу, чим довше варитиметься, тим густішим він вийде. Потім, коли соус набуде бажаної густоти, прибрати сковорідку з вогню і дати йому охолонути. Соус готовий, смачного!