У відпустку до моря: як спланувати вдалий відпочинок

Promo
16.06.2021 14:20 Корисно
Фото: azovsky.ru Фото: azovsky.ru
Зрозуміло, що є люди, які можуть схопити, що під руку попадеться, вскочити у потяг або літак та поїхати у відпустку світ за очі. Для одинаків це, може, й зручно, але, коли ви збираєтесь родиною, та ще й з маленькими дітьми, – тут без жорсткого планування не обійтись.

Згідно соціологічних опитувань, 53% українців  планують провести найближчу відпустку не за кордоном, а в Україні. Найпопулярнішими областями, куди збираються поїхати туристи, виявилися Одеська, Закарпатська, Запорізька та Львівська області. При цьому майже 80 % жителів України ще не були у відпустці в цьому році, а більше половини її навіть не планують. Але тим, хто збирається, напевно знадобляться  наші поради.

Правила збору

  • Обирайте місце відпочинку – зрозуміло, на свій смак та гаманець. Для цього можна скористатися сайтом та додатком Tripadvisor  – там «сконцентрований» досвід мільйонів подорожників, і можна знайти багато корисної інформації: від цін та умов у готелях до порад, як провести дозвілля або де поїсти – як в Україні, так і за кордоном.
  • Цього року варто зважити на «ковідні» обставини, особливо якщо ви збираєтесь за кордон, тому ретельно вивчіть умови перебування в іншій країні та умови повернення.
  • Заздалегідь (наприклад, за 10 днів) починайте складати список того, що потрібно взяти із собою. Пишіть, дописуйте, занесіть туди все, що прийде в голову, – відмовитися від чогось під час зборів краще, ніж забути щось важливе.
  • Не сподівайтесь «на авось» у питанні житла, особливо, якщо з вами їде дитина: бронюйте його заздалегідь – наприклад, на сайті booking.com . Це просто, зручно та надійно – і є можливість вибрати саме той варіант, який потрібен вам. Зверніть увагу на те, чи є там фен або праска – це значно полегшить вашу валізу. Порада: уважно читайте відгуки, до того ж не тільки ті, які відкриваються відразу, коли переходите на сторінку того чи іншого житла. Відкрийте «всі відгуки» (автору цих рядків це свого часу допомогло уникнути поселення в апартаменти, де були, як з’ясувалося, клопи) – та ретельно вивчіть їх. Так, це потребує часу, але ж ви хочете, щоб ваша відпустка була вдалою?!

  • Безпосередньо перед тим, як складати валізи, уважно вивчіть прогноз погоди, бажано на декількох сайтах: це допоможе вам ретельніше підібрати одяг та взуття. Відкладіть те, що здається зайвим, убік – залиште тільки те, що комбінується між собою для трьох випадків: на пляж, у похід чи на екскурсію та для більш-менш урочистого виходу – наприклад, у ресторан чи на концерт. Зробіть теж саме з речами чоловіка та дитини.

Збираємо валізу

Ви не забули внести до списку для себе та чоловіка крем для засмаги та від опіків? А для дитини – плавальні приналежності – нарукавники або круг? А пляжний килимок приготували? Так, усе це можна купити на місці, де будете відпочивати, але там це буде коштувати набагато дорожче. Велике різноманіття товарів для відпустки можна знайти, вивчивши каталог Червоний маркет . Його перевага в тому, що в одному місці  ви зможете знайти усі необхідні товари - від сонцезахісних кремів до предметів особистої гігієни, від пляжного одягу та взуття - до  знов-таки пляжних парасолек та навіть дитячих надувних жилетів. До того ж, тут діють приємні знижки на товари для відпустки.

Отже, пакуємо речі.

  • Для чоловіка. Це начебто просто: засоби для гоління, темні окуляри, головний убір (а краще два – кепка чи бейсболка та панама, бо вуха можуть обгоріти на сонці), пара-трійка плавок, пара-трійка шортів, декілька футболок, дві сорочки поло, білизна та шкарпетки, комплект речей на випадок, якщо похолодає, капці пляжні, хатні та «цивільне взуття» типу кросівок – на тиждень вистачить.
  • Для дитини. Окрім речей, які залежать від віку та статі дитини, обов’язково покладіть до валізи нову чи улюблену книжку, іграшку та гру-розвивалку, щоб зайняти дитину і на пляжі, і ввечері, і під час очікування поїзда чи літака.

  • Для жінки. Купальник – і краще не один, щоб можна було переодягнути за потреби; темні окуляри, головний убір – тут кому що личить, але краще, якщо з полями; парео та пляжне плаття (сарафан) – це на пляж. Але ж не пляжем єдиним, тому залежно від відпускної програми формуйте гардероб таким чином, щоб речі були багатофункціональними та могли гармонічно поєднуватися між собою. Щодо взуття, то пляжні та хатні капці, босоніжки (краще не з дуже високими підборами, які ви взуєте, наприклад, у дорогу) і кросівки для походу – це обов’язковий мінімум.
  • Дрібниці. Це, мабуть, найважче. Починаючи від голки-нитки, косметики (до речі, декоративну беріть мінімально – хай шкіра відпочине, а іншу краще перекласти в невелику тару, щоб позбутися зайвої ваги та зекономити місце у валізі) до парасольки, паперових і вологих серветок та антисептика.
  • Аптечка. Тут – індивідуально, але є загальне правило: в ній обов’язково повинні бути противірусні, засоби проти отруєння, болезаспокійливі, протиалергійні та протизапальні засоби, засоби екстреної допомоги при травмах, засоби від комах та проти сонячних опіків (на сметану чи кефір краще не розраховувати).
  • Те, що кладеться в останню чергу, але є найважливішим: документи (не забудьте свідоцтво про народження дитини); зарядки для телефонів та іншої техніки, квитки, бронювання готелю, банківська карта та гроші. Останні краще розділити та сховати у різних місцях про всяк випадок. Ну, і маски ж не забудьте покласти, а то далеко не поїдете. Зрозуміло, що в Україні зараз всюди «зелена» зона, але карантин ще ніхто не відміняв!

Пам`ятайте: хороша відпустка, яка запам`ятається надовго, принесе тількі позитивны емоції та здоров`я - це добре підготовлена відпустка.    

 

 

Автор: Ірина Мнішек