В автобус із собакою: як перевозити тварин громадським транспортом

11.10.2020 15:30 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Правила перевезення різних тварин, зокрема собак, мають суттєві відмінності залежно від виду транспорту. Харківський адвокат Роман Чумак розповів, які вимоги висуваються до подорожі з домашнім улюбленцев залізницею, автобусом, трамваєм і метро.

Правила перевезення тварин залізничним транспортом затверджені Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України.

Відповідно до таких правил пасажир має право перевозити із собою маленьких кімнатних тварин, які не створюють загрозу оточуючим (собак малих порід, котів, птахів тощо), у поїздах та вагонах усіх категорій (крім вагонів типів «СВ» та «М») у спеціальних засобах для перевезення (клітка, контейнер, ящик, ємність або інша тара жорсткої конструкції), що унеможливлюють пошкодження чи забруднення вагона.

– Перевезення має здійснюватися на місцях, передбачених для розміщення ручної поклажі (у вагонах нічних поїздів – під полицею або на полиці поруч з пасажиром, у вагонах з місцями для сидіння – на руках у пасажира або під місцями для сидіння), – уточнив Роман Чумак. 

Читайте також: Святкові вихідні – 2021: які робочі дні переносяться 

Перевезення маленьких кімнатних тварин без спеціальних засобів для перевезення не допускається.

Собаки великих порід (вище ніж 45 см у холці) за наявності намордника та повідка (ланцюжка або ремінної прив’язки) перевозяться в окремому купе купейного вагона не більше двох особин. До того ж пасажир зобов’язаний оплатити вартість проїзних документів за кількістю незайнятих місць у купе за повним тарифом, крім випадків, якщо цей пасажир належить до осіб, пільги яких визначено законодавством України.

У регіональних поїздах собаки великих порід (вище ніж 45 см у холці) перевозяться в крайніх тамбурах першого й останнього вагонів під наглядом супровідника, а маленькі кімнатні тварини розміщуються у спеціальних засобах для перевезення (не більше двох особин) на місцях, призначених для ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.
Собаки великих порід (вище ніж 45 см у холці, не більше одного) перевозяться за наявності намордника та повідка (ланцюжка або ремінної прив’язки).

Оформлення проїзних документів на всі місця в купе (оформлення окремого купе для маленьких кімнатних тварин і кімнатних декоративних птахів у клітках) не є обов’язковим.

– Наявність оформленого належним чином ветеринарного документа для собак, маленьких кімнатних тварин та кімнатних декоративних птахів є обов’язковою, – зауважив адвокат.
Він також розповів, що приміське залізничне сполучення має свої особливості. Так, собаки великих порід (вище 45 см в холці) допускаються до перевезення у тамбурі вагона поїзда (не більше одного собаки в тамбурі) у наморднику на металевій чи міцній шкіряній прив’язці під наглядом супровідника. 

Читайте також: Додаткові електрички курсуватимуть у Харківській області 

Собаки малих порід допускаються до перевезення у кількості не більше двох за умови, що можуть розміститися на руках або під сидінням власника.

Дозволяється перевезення собаки великої або малої породи з будь-яким іншим найменуванням ручної поклажі за умови, що загальний розмір, вага та кількість ручної поклажі без урахування собаки великої або малої породи відповідають вимогам.

– Виконання вимог щодо порядку утримання собак або інших тварин, що перевозяться разом з пасажиром, під час перевезення, завантаження та вивантаження у/з вагон(а) покладається на пасажира відповідно до законодавства, – підкреслив Роман Чумак. – Наявність оформленого належним чином ветеринарного документа під час перевезення маленьких кімнатних тварин та собак є обов’язковою.

Правила користування Харківським метрополітеном установлюють заборону на перевезення в метрополітені тварин, зокрема собак, маленьких тварин і птахів у спеціальних контейнерах чи клітках, сума вимірів яких за довжиною, шириною та висотою перевищує 120 см. 

У міському електричному транспорті (тролейбус, трамвай) пасажирам дозволено провозити собак у намордниках за наявності повідків та з пред’явленням відповідних документів на них; безоплатно провозити із собою собаку в наморднику з коротким повідком, кота, дрібний садовий інвентар у відповідній упаковці.

– На відміну від перерахованих вище видів транспорту правила перевезень тварин в автобусах чітко не регламентуються. Тому кожна компанія-перевізник (внутрішніх або міжнародних пасажирських рейсів) встановлює власні правила, цінову політику і заборони, – зауважив Роман Чумак. – Водночас (неважливо, чи вам потрібно проїхати одну зупинку на автобусі або подолати більш далеку відстань) слід дотримуватися загальних вимог перевезення собак і кішок в автобусі, щоб не заважати оточуючим і не завдавати дискомфорту своєму чотирилапому другу.

Читайте також: Де на Харківщині ремонтують дороги – перелік районів