Вибираємо байдарку: 8 порад для початківців

Promo
28.07.2022 11:00 Корисно

Правильно вибрати саме ту байдарку, яка вам потрібна, – справа важлива та відповідальна, адже від того, наскільки серйозно ви до неї підійдете, залежить не тільки ваш омріяний відпочинок на воді, а й ваша безпека.

Зрозуміло, що прогрес не стоїть на місці, і навіть у таку давню справу, як виготовлення байдарки (або, по суті, каяка північноамериканських індіанців – каркаса, на який натягнута водонепроникна тканина, у давнину це була шкіра), він теж вмішався. Достатньо зайти на сайт інтернет-магазину alp.com.ua/karkasnye-baydarki/, щоб ознайомитись з усім різноманіттям байдарок, які сьогодні пропонують любителям водних мандрів. 
Але перед цим потрібно відповісти собі самим на декілька важливих запитань.

1. До яких сплавів ви готуєтесь?

Ви збираєтесь мандрувати по відносно безпечних річках з родиною або чекаєте пригод на бурхливих порогах з такими ж відчайдушниками, як і ви самі? Тобто вам спочатку потрібно визначитися з типом води – гладка чи бурхлива. Якщо ви відповіли на це запитання, рухаємося далі.

2. Обираємо тип байдарки.

Їх три, і кожен має свої переваги та недоліки.

- Каркасна байдарка. Це, як кажуть, класика жанру: на каркас з алюмінію або дерева натягують водонепроникну тканину («шкіру»). 
- Надувна байдарка. Вона не має жорсткого каркаса і складається з надувних балонів, виготовлених з ПВХ. Дуже добре підходить для  родинного відпочинку, особливо з дітьми, на спокійній воді. Швидко складається, має більшу прохідність та меншу вагу порівняно з каркасною байдаркою. 
-  Каркасно-надувна байдарка. Поєднує два попередні типи. Має каркас та «шкіру», яка надувається насосом. Така байдарка легша, ніж каркасна, відмінно підходить для швидких сплавів, але для її складання потрібен доволі тривалий час.  

3. Кількість місць.

Байдарки можуть бути одно-, дво-, три- або чотиримісні. Зрозуміло, що чим більше місць у байдарці, тим більше вона важить. І ще: чим довша байдарка, тим вища її швидкість, але це потребує злагодженої роботи екіпажу.

4. Матеріал для «шкіри».

Він повинен бути якісним та міцним. В основному для виготовлення байдарок використовується тентова тканина, тканина кордура, нейлон Oxford 600, тканини з ПВХ (полівінілхлорид) покриттям. Для днища добре підходить тканина PVC viniplan. Але якою б якісною не була  тканина – ремонтний набір обов’язковий!

5. Вага байдарки.

У водному поході, окрім байдарки, вам потрібні будуть також особисті речі та їжа. Тому заздалегідь прикиньте, якої ваги має бути байдарка, щоб ви змогли підняти і дотягнути до води все ваше туристичне приладдя. 

6. Простота складання.  

Навряд чи ви захочете витрачати кілька цінних годин на складання байдарки, тому зверніть увагу на надувну або, якшо обираєте інший тип – потренуйтеся вдома в складанні-розбиранні байдарки перед виїздом. 

7. Вантажопідйомність.

Від цього залежить, скільки речей ви зможете помістити у байдарку разом із собою. 

8.  У байдарці має бути зручно.  

Інакше омріяна подорож по воді перетвориться на пошук зручного положення тіла, а це дуже небезпечно в умовах сплавів. Тому обов’язково консультуйтесь з бувалими байдарочниками або професіональними консультантами в магазинах.  

Автор: Інна Можейко

Теги: