Відмінності лікування наркоманії та алкоголізму

Promo
09.11.2021 14:00 Корисно
Здебільшого наркозалежні погоджуються почати лікуватися лише під вантажем певних проблем: у них немає достатньої кількості коштів на чергову «дозу», в них є батьки, які їх повністю утримують тощо.

Через це хворі починають лікування від наркоманії не з власної волі, а з примусу, часто не маючи ані найменшого бажання вилікуватися. Також трапляються випадки, коли наркозалежна людина щиро говорить про бажання вилікуватися від своєї недуги, але вже через деякий час вона забуває про таке своє бажання і знову тягнеться до наркотиків.

На відміну від людей, які страждають на алкогольну залежність, наркомани починають лікування без будь-яких надій, оскільки вони знають про правила такого лікування. До того ж жоден із хворих не говоритиме, що після лікування він хоче «вживати наркотики, як усі» (часто алкоголіки сподіваються, що після терапії вони зможуть «випивати, як усі звичайні люди»).

Наркозалежним хворим не треба говорити, що успіх їх лікування залежить від відмови від приймання наркотиків, оскільки вони все одно не сприйматимуть цю інформацію. Для правильного лікування слід ізолювати таку людину в закритому наркологічному диспансері, де вона вже не зможе шукати «дозу». Проте варто знати, що лікування може починатися лише за згодою хворого (якщо до цього моменту через прийом наркотиків у нього не розвинулися явні психічні відхилення). Якщо така людина не хоче лікуватися від наркоманії, то її не можна примусово змусити це робити. Тому наркозалежні люди часто нехтують стараннями своїх близьких і не бажають лікуватися в лікарні, куди їх поміщають рідні.

Особливості лікування

Лікування від наркоманії, як і будь-якого хронічного захворювання, триває довго і потребує наполегливості. Особливість таких випадків у тому, що зі звичайними хворобами хвора людина намагатиметься швидше одужати, і для цього вона виконуватиме всі вказівки лікаря. З наркоманами все йде дещо по-іншому, адже часто такі люди чинять опір лікуванню, пам’ятаючи про ті відчуття, які в них викликав наркотик. Вони не допомагають собі вилікуватися, не слухають порад лікарів і оточуючих людей.

Перший етап у лікуванні наркоманії починається безпосередньо з відлучення хворого від наркотиків. Далі настає період, коли наркозалежна людина потребуватиме медичної допомоги. Зазвичай це триває близько чотирьох місяців. До того ж таким людям потрібні не тільки лікарські препарати, а й допомога психіатрів, адже у них може розвиватися психоз, галюцинації, тривога та втрата сну.

Після завершення періоду абстиненції, коли стан хворого трохи стабілізується, йде етап адаптації. Тобто така людина має навчитися нормально жити без наркотиків. Як правило, цей період один із найскладніших у лікуванні наркоманії. Для нейтралізації дії наркотиків іноді застосовується кодування лікарськими засобами.
У нашому наркологічному центрі «Доктор Благо Плюс» в Одесі ми пропонуємо найсучасніше лікування наркоманії. Записуйтесь на консультацію: +38(048) 702-34-24, +38(097) 242-29-22 або залишайте заявку на сайті doctorblago.com.ua