Відпустка та гроші: як спланувати бюджет на відпочинок?

Promo
18.11.2021 11:21 Корисно
Навіть таке проведення часу, як відпустка, в сучасному світі необхідно планувати заздалегідь. Особливо якщо йдеться про фінансову сторону питання. Тому ще напередодні відпочинку треба подумати багато про що, аби не повернутися додому з порожніми кишенями та не «кукувати» місяць до зарплати.

Але все ж таки час не стоїть на місці, і якщо раптом у вас склалося так, що ви витратили всі гроші. Можна звернутися до МФО з будь-якої точки світу через Інтернет і взяти кредит без відмови за кілька хвилин.

Перше питання – куди поїхати? Навіть у коронавірусний період можна вволю помандрувати хоча б рідною країною. Але й деякі закордонні напрямки відкриваються, тому добре обміркуйте це питання, прикиньте рівень сервісу та цін.

Питання номер два – скільки ви готові витратити? До того ж без кредитів, позик та позичання грошей в інших. Якщо ваша межа – 50 тисяч, то розраховуйте бюджет, виходячи з цієї суми. Менше? Шукайте інші напрями, способи економії на квитках, страховці та інше. Плануйте, виходячи з тих грошей, які можна взяти з поточного бюджету на життя без шкоди для себе сьогодні. Відмовляти собі та іншим у всьому зараз, щоб прогуляти заощаджені таким чином гроші на модному курорті, звичайно, можна, але чи варто?

Третє питання – які мають бути витрати? Розпишіть по пунктах: документи, квитки, проїзд до місця заселення, їжа, розваги, покупки у місцевих магазинах. Витрати можуть бути різними: хтось витратить гроші на квиток на літак, а хтось заощадить, вирушивши у подорож машиною; одна людина надасть перевагу заселенню в хостел, а сім’я винайматиме кімнату в будиночку біля моря. На розваги та сувеніри краще виділити обмежену певну суму і витрачати тільки її.

Четверте питання стосується того, в якій валюті та в якому «вигляді» вам знадобляться гроші на відпочинок. Їздячи Україною, ви цілком можете обійтися гривнями як на банківській карті, так і в готівці. А для поїздок до інших країн доведеться здійснювати обмін валюти. Закладайте у вартість обміну і курс тієї валюти, на яку мінятимете свою, та можливі комісії.

І п’яте питання – де шукати все те, що потрібно, але до того ж дешевше? Варіантів маса. Знижки, промокоди, купівля квитків не за місяць до відпустки, а за три місяці, пошук і порівняння цін у різних готелях, вивчення типів транспорту та вартості квитків на нього чи оренди машини, переліт на лоукостері... Шукати, перевіряти та перевіряти ще раз треба все: від цін на страховку і візу до вартості пляшки води у великому супермаркеті та невеликому кіоску.

Але все ж таки прагнете знайти баланс, не відмовляйте собі задля економії в елементарному комфорті. Нехай ви переплатите за таксі до готелю, зате доїдете туди зі зручністю, ніж задля економії трястиметеся в автобусі з двома пересадками. І купити фрукти поруч з готелем вийде нехай дорожче, зате швидше, ніж якби ви поїхали за ними на місцевий ринок на іншому кінці міста.

Так, і не забувайте про невеликий грошовий запас. Він може становити приблизно 10 відсотків загальної суми коштів на відпустку, тобто якщо ви запланували витратити на все 50 тисяч, додайте до них ще п’ять – про всяк випадок. Частину з них знову ж можна поміняти на іншу валюту, а частину залишити в «рідній» і сховати в окрему таємну кишеньку сумки.

Тільки розписавши всі пункти майбутніх витрат, що мають бути у відпустці, порівнявши ціни і придумавши, як можна заощадити без втрати якості відпочинку, ви зможете скласти грамотний відпочинковий бюджет, що відповідає вашим потребам і бажанням. А потім, коли все пораховано, вивірено та складено, можна займатися і накопиченням грошей на довгоочікуваний відпочинок.