Висівки: лікують та омолоджують

11.04.2020 10:30 Корисно
фото portalonline.ru фото portalonline.ru
Насамперед, що таке висівки? Це найцінніше, що є у зерен злаків — їх оболонка та зародки насіння. Саме у висівках зібрано всі корисні та біологічно активні компоненти, які дала матінка Природа.

Цінність висівок відома з давних-давен: стародавні цілителі активно застосовували запарені висівки як послаблюючий та нормалізуючий травлення засіб, при отруєннях, для лікувальних ванн, як пом’якшувальний засіб при псоріазі, екземі, сухості шкіри. Висівки чудово очищують не тільки кишківник, а й організм у цілому — якщо вживати їх правильно.

Висівки бувають гречані, ячмінні, житні, вівсяні, просяні, рисові, і в них усіх є багато необхідної для травлення клітковини (харчових волокон). Спеціалісти з харчування кажуть, що потрібно з’їдати десь 25–30 г харчових волокон за добу. Більше не треба, інакше можна відчути зворотний ефект: коліки, здуття живота, метеоризми або загострення захворювань кишківника. У м’ясі та рибі харчових волокон немає, в овочах та фруктах є, але не в тій кількості, яка потрібна для організму.

Читайте також Поради тим, у кого пісок у нирках

Висівки калорійні — від 165 ккал (і більше) на 100 г, але це добре — ними цілком можна наїдатися. Вони багаті на рослинний білок, вуглеводи, насичені і ненасичені жирні кислоти. Багато в них вітамінів, макро- і мікроелементів.
Як зрозуміти, що в організмі не вистачає корисних речовин та щось не те відбувається? Насамперед по травленню, точніше, по проблемах з травленням, які виливаються потім у хронічні захворювання. Погіршується й зовнішній вигляд: починаються проблеми зі шкірою, волоссям, нігтями.


фото minproduct.ru

Висівки в організмі діють як своєрідний пилосос: вони збирають та виводять токсини, зайвий холестерин. Вони сприяють поліпшенню роботи товстої кишки й моторики кишківника в цілому, що є профілактикою запору. А він деякою мірою теж сприяє набиранню зайвої ваги.

Читайте також Робимо маски для обличчя та волосся з кориці

Для зниження ваги можна приготувати такий напій: 1 склянку висівок залити 1 л гарячої води, довести до кипіння та кип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні. Потім процідити та пити 125 мл 3–4 рази на день перед їдою.
Результат після регулярного вживання висівок буде, як то кажуть, «на лице» — зовнішній вигляд значно покращиться.
Зменшують висівки й вміст цукру в крові, тому вони корисні для тих, хто страждає від цукрового діабету. Крім цього, корисні висівки й при гіпертонії, атеросклерозі та при розладах жовчного міхура, коли жовч погано виводиться.

Протипоказань для вживання небагато: це гострий гастрит. Додавати висівки у раціон треба поступово, та дивитися на самопочуття — якщо відчуваєте якісь неприємні відчуття з боку травного тракту, то треба обмежити вживання хліба з висівками. Але варто, перш ніж починати використовувати їх у своєму раціоні, а також коли хворієте, проконсультуватися з лікарем.

При дисбактеріозі, атонії жовчного міхура, запорах треба 3 рази на день приймати по 1 ст. л. розмочених висівок перед їдою або додавати до супів та інших готових страв.
При бронхітах, тонзилітах, фарингітах, пневмоніях можна приймати відвар пшеничних висівок. 400 г висівок треба промити, залити окропом (1,8 л) і варити на малому вогні 10 хвилин. Відвар процідити, додати палений цукор або мед, та приймати 3–4 рази на день по ½ склянки в гарячому вигляді. Можна пити відвар як чай протягом дня.


фото mk-up.ru

Універсальна освіжаюча маска для обличчя з висівками. 2 ст. л меду розігріти на водяній бані, додати 2 ст. л. пшеничних висівок і сік половинки лимона. Теплу суміш нанести на обличчя на 30 хвилин, потім змити теплою водою.

Читайте також Маски для обличчя зі сливи: кращі рецепти

Омолоджувальна маска. 5 г дрібно помелених висівок змішати з 1 сирим яєчним жовтком, додати трохи кип’яченої теплої води, залишити для набухання, а потім розтерти до кашки. Нанести цю суміш на обличчя на 15 хвилин. Потім змити прохолодною водою.