Вишневі хвостики: цілющий скарб у відходах

02.07.2023 13:50 Корисно

Ви й досі викидаєте вишневі плодоніжки після того, як приготуєте вишневе варення? А дарма: вони мають таку кількість лікувальних властивостей, що є справжньою аптекою. Зрозуміло, що головне – знати, як цей лікувальний скарб використовувати.

Плодоніжки вишні мають протизапальні властивості. Також вони мають сечогінний ефект, допомагають вивести пісок із сечоводів. Їх застосовують також  для лікування шлунково-кишкового тракту, діареї, дизентерії. Застосування хвостиків поліпшує стан при захворюваннях суглобів, подагрі. Допомагають вони також при цукровому діабеті, атеросклерозі і навіть при аденомі передміхурової залози.

Зібрані плодоніжки необхідно обов’язково вимити. Розсипати хвостики тонким шаром на тканині або папері у приміщенні з хорошою вентиляцією або під навісом у тіні. Як варіант, для сушіння можна використовувати духовку, температура якої не повинна перевищувати 60–70 градусів. 

Висушені плодоніжки зберігаються до трьох років у полотняних або паперових мішечках.

 При запальних процесах у сечовому міхурі та бронхіті. До 200 мл окропу додати 2 чайні ложки сировини, залишити під кришкою на 10 хвилин. Приймати до їди по 1 столовій ложці  4 рази на день.

При  утрудненому сечовипусканні.  У літр окропу покласти 3 столові ложки плодоніжок вишні, укутати, залишити на годину. Подрібнити 500 грамів яблук чи ягід вишні, залити процідженим гарячим настоєм. Ще раз процідити через 20 хвилин, рівними порціями вжити протягом дня. Приймати довго. 

При набряках, дизентерії, коліті, при каменях та піску в сечовому міхурі, нирках, артриті, ревматизмі, гіпертонії, ревматизмі. До 500 мл гарячої води додати 2 столові ложки сировини, на повільному вогні під кришкою кип’ятити 30 хвилин, охолодити та процідити. Пити до поліпшення стану, один раз або тричі на день. 

При атеросклерозі. Дві столові ложки плодоніжок та 400 мл окропу поставити на малий вогонь, кип’ятити 15 хвилин, залишити на годину, процідити. Пити 3 рази на день по 100 мл.

Раніше ми писали також про народний засіб при бронхиті - чай із суницею.

Більше корисних порад та рецептів ви знайдете в розділі Корисно на нашому сайті.

Автор: Ірина Мнішек