Хто і чому не має права на спадкування

18.07.2020 15:30 Корисно
Фото: advokativrn.ru Фото: advokativrn.ru
Чи завжди найближчі родичі мають право на спадок? Чи можна усунути людину від спадку, навіть якщо вона має заповіт на свою користь? Розбираємось разом з нашим юридичним консультантом.

Як пояснила начальник Валківського бюро правової допомоги Тетяна Шульжик, відповідно до ст. 1224 Цивільного кодексу України, не має права на спадкування особа:

– яка умисно позбавила життя спадкодавця чи спадкоємця або вчинила замах на їхнє життя (за винятком, коли спадкодавець, знаючи про це, все одно склав заповіт на таку особу);

– яка умисно перешкоджала спадкодавцеві скласти заповіт, внести до нього зміни або скасувати заповіт і цим сприяла виникненню права на спадкування у неї самої чи в інших осіб, або сприяла збільшенню її частки у спадщині.

Також підставою усунення від права на спадкування є встановлення судом обставин щодо умисного ухиляння від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

«Але в будь-якому разі кожна з обставин чи підстав, у разі їх існування, підлягають доведенню за допомогою відповідних беззаперечних доказів», – наголосила юристка.

Читайте також: Як оформити спадок на земельну ділянку