Як голосувати, якщо в тебе ID-паспорт

10.03.2019 11:00 Корисно
Фото: ubr.ua Фото: ubr.ua
Зараз ID-паспорти мають не тільки ті, хто получив свій перший паспорт, а й ті, кому його видали замість втраченого. Незабаром – вибори. Чи потрібно брати із собою до виборчої дільниці витяг, де зазначено місце реєстрації?

Як пояснила фахівець Третього харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ганна Гончарова, аби проголосувати належним чином на виборах, громадянину насамперед слід перевірити, чи є він у списку виборців і чи належним чином зазначено його персональні дані, місце проживання та адресу виборчої дільниці. Таку інформацію можна дізнатись або в органах місцевого самоврядування або на сайті державного реєстру виборців. У разі виявлення помилки персональних даних особі слід звернутись до органу ведення Реєстру відповідно до своєї виборчої адреси з відповідною заявою. До заяви додаються документи або копії документів, що підтверджують ці зміни.

Що стосується самого дня голосування. Якщо у виборця, який надає членам виборчої комісії ID-картку – паспорт громадянина України нового зразка, вимагають витяг, у якому зазначено інформацію про місце реєстрації виборця, то такі вимоги є незаконними.

Якщо людина голосує за кордоном, то, відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», документами, які є підставою для отримання виборчого бюлетеня, можуть бути:

– паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

– дипломатичний паспорт;

– службовий паспорт.

Тому, у разі виявлення конфлікту з причини вищезазначеної вимоги, виборцю слід звернутись зі скаргою до Центральної виборчої комісії.

До речі,  перевірити інформацію про включення себе до Державного реєстру виборців можна за посиланням:

https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111%3ALOGIN&fbclid=IwAR0Qh2PpT7um3SwRANxTvxPNeaeTcY-pVav5_YD0pvjH_of0Y9SM5cEAzz0

Автор: Інна Можейко