Як правильно та швидко висушити зимове взуття

14.02.2021 16:21 Корисно
Зимова погода буває дуже мінливою, на зміну морозу приходить відлига, і на дорогах утворюється каша зі снігу та води, яку іноді ніяк не обійти. Через це часто страждає взуття, воно промокає, і його доводиться сушити. Але робити це треба правильно, щоб воно не втрачало зовнішній вигляд.

Треба пам’ятати, що натуральна та штучна шкіра швидко піддаються деформації. Якщо взуття з цих матеріалів намокло, його бажано знімати одразу. Перед висушуванням взуття треба почистити або помити, якщо можливо, вийняти устілки. Утримайтесь від бажання швиденько просушити шкіряне взуття на батареї або поблизу обігрівача. Так взуття може сушитися нерівномірно, десь нагрів буде інтенсивнішим, до того ж волога почне випаровуватися тільки зовні, і улюблені чоботи або черевики можуть деформуватися або тріскатися. Також під сухим гарячим повітрям клей може розсохнутися, і взуття почне пропускати більше вологи.

В ідеалі правильна температура, за якої шкіра зможе просохнути з усіх боків, це кімнатна. Вона має бути 20–25 градусів вище нуля. Можна скористатися спеціальними електричними сушарками для взуття, вони прості та зручні у використанні. За допомогою них можна висушити мокре взуття за 3–4 години, не завдаючи йому шкоди. 

Читайте також Місячний календар городника: коли що висівати у 2021 році

Існують електричні килимки з інфрачервоним підігрівом. Такі килимки можуть працювати до 8 годин поспіль. Перед тим, як поставити мокрі черевики на килимок, взуття варто почистити від бруду та протерти ганчіркою. На такому килимку можна сушити не тільки чоботи і черевики, а й мокрі рукавички, шкарпетки, капці. Також є добрий перевірений дідусів спосіб висушити взуття за допомогою паперу або газет.

Але це ще не все. Є кілька способів, які обов’язково допоможуть у разі, якщо треба висушити взуття швидко та без шкоди.


фото sdelaysam-svoimirukami.ru

Кухонна сіль. Так, звичайна кухонна сіль теж може допомогти. Треба нагріти її на сухій сковороді або в духовці на деко. Потім висипати у стару шкарпетку або тканинний мішочок та покласти всередину чобота на деякий час. Потім перевірити – якщо сіль охолола, а волога залишилася, повторити процедуру.

Фен. Його треба тримати не ближче ніж 20 см від взуття, щоб не пошкодити шкіру, повітря має бути теплим, а не гарячим.

Пилосос. Треба приєднати шланг до отвору на видування та покласти трубку в чобіт або черевик. Працюючи на всмоктування повітря, пилосос прибирає зайву вологу та допомагає висушити взуття зсередини. Процедура може зайняти залежно від ступеня вологості взуття до 15–20 хвилин на кожен чобіт.

Але проблему все ж таки легше попередити, ніж боротися потім з нею. Тому по можливості варто використовувати спеціальні вологозахисні спреї для взуття. Їх треба наносити за кілька годин до виходу на вулицю.

Як швидко висушити кросівки або кеди після прання

Допоможе в цьому звичайний вентилятор. Треба зробити два гачки, схожі на англійську букву «S». Закріпити їх на сітці вентилятора одним кінцем, на інший повісити мокрі кросівки, максимально розкривши взуття.
Увімкнути вентилятор на середню швидкість, через годину перевірити результат.