Як вибрати адвоката: три головні поради

27.02.2021 16:29 Корисно
Усі кандидатури мають приблизно однакове резюме, а вибрати хочеться справжнього професіонала? Харківський адвокат Роман Чумак розповідає, на що звернути увагу.

Перше, на що радить звернути увагу постійний експерт «СК» – адвокат Роман Чумак, – це відсутність гарантій на успіх.

– Хороший адвокат ніколи не може говорити про стовідсотковий результат у виграші справи, оскільки адвокат, докладаючи своїх зусиль, не може знати суб’єктивне ставлення судді до справи. Мінливість судової практики в Україні – це нормально. Законодавство змінюється кожен день, ті чи інші норми тлумачаться по-різному через різне ставлення тієї чи іншої палати Верховного Суду, адже дискреції суду – це його право, – зазначив Роман Чумак.

Він також радить звертати увагу на відгуки й рекомендації про адвокатів. Це не «панацея», але й нехтувати цим чинником ніколи не варто. 

– Насамперед потрібно звертати увагу не на хороші відгуки, а на негативні, бо правда криється в них. «Сарафанне радіо» – дуже сильний маркетинговий хід, та, як то кажуть, «довіряй, але перевіряй». Усе-таки потрібно цей аспект оцінювати тільки в сукупності з іншими, але не окремо, – пояснив Роман Чумак. 

Також читайте: Два будинки за одною адресою: як виправити помилку в нумерації

І останнє – корупційний аспект (пропозиція вирішити питання за гроші). Говорять, що «хороший адвокат не той, який знає закони, а той, хто знає суддю». Але, за словами Романа Чумака, у нинішніх реаліях це рішення легко скасовується в апеляції або касації, тож його варто уникати, аби не отримати додаткових проблем.

Також наш експерт наголосив, що дуже важливо розуміти різницю між адвокатом та юристом.

Юрист – це фахівець з правознавства, професіонал в сфері права, розбирається в законах та їх застосуванні. Щоб отримати юридичну освіту, людина повинна закінчити відповідний факультет вишу.

Адвокат – це фізична особа, яка має вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування, склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Також читайте: Як узаконити самобуд – інструкція від юриста 

– Адвокат користується ширшим переліком прав і повноважень, адже його діяльність урегульована Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який надає адвокату гарантії і додаткові права, на відміну від юриста. Права юриста як суб’єкта надання правової допомоги не врегульовані ніде. Юрист користується таким же колом прав і повноважень, як і звичайний громадянин, тому розраховувати на процесуальну допомогу не слід, – зауважив Роман Чумак.

Автор: Олександр Гречаний